Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Проектозаконът за хората с увреждания е публикуван за обществено обсъждане

Проектозаконът за хората с увреждания е публикуван за обществено обсъждане

Проектозаконът за хората с увреждания е публикуван за обществено обсъждане - изображение

Проектът на новия закон за хората с увреждания беше публикуван от МТСП. В продължение на няколко месеца той провокира недоволство, социално напрежение, остри реакции, множество дискусии, работни срещи и обсъждания. В създаването на проекта се включиха майките на деца с увреждания, които протестират от 1 юни, национално представителните организации, омбудсманът и експерти от различни министерства.

В доклада към проекта е записано, че действащото до момента законодателство не дава възможности за прецизно да бъдат оценени потребностите, за пълна информация по видове увреждания, по териториално разположение и възрастово разпределение на начините за подкрепа, съобразени с нуждите на всеки. Не предоставя информация за мащабите и темите на консултациите, нито за предписанията, които осигуряват достъпна среда и улеснения за хората с увреждания в публичната среда. Всичко това е сериозен дефект, отчитат от социалното ведомство.

Вносителите припомнят, че очакванията на обществото за реформа са свързани с реалното персонализиране, когато става дума за подкрепа на нуждаещите се. В този смисъл от министерството смятат, че фундаменталният въпрос, на който трябва да отговори настоящият проект, е за начина, по който помощта да работи реално за независимостта и намаляване на бедността на хората с увреждания.

Единият от начините е да се помага като се насърчава нова инициативност и активност, а другият е чрез директните и индиректни плащания.

Проектът разширява правомощията на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания и създава нов орган на изпълнителната власт -Специализиран орган за хората с увреждания. Той ще е на бюджетна издръжка към МС, а една от важните му функции ще е изграждането на децентрализирани териториални структури.

Като значима новост от социалното министерство определят предложения нов модел за оценяване на потребностите и възможностите на хората с увреждания чрез изготвянето на индивидуална оценка.

Начинът, по който социалната оценка се прави до момента, е неефективен, тя е формална и не променя реално живота, затова е нужна промяна в механизма й. Новият закон създава условия да бъдат определени критериите, които гарантират индивидуалния подход при социалната оценка.

Като стратегическа цел, която се постига с проекта е посочена възможността хората с проблеми и семействата им да получат адекватна социална и икономическа подкрепа от държавата и да са максимално приобщени в социума, както и осигуряването на тяхното участие в обществения живот като се признават и удовлетворяват потребностите им и като се промени средата, в която живеят, учат и работят.

Тепърва предстои да научим каква е реакцията на протестиращите майки и доколко проектът отговаря на предложенията, направени от тях, както и каква е позицията на национално представителните организации на хората с увреждания и на омбудсмана.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: strategy.bg
Снимка: vectorstock.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория