Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Проектозаконът за личната помощ е вече в Народното събрание

Проектозаконът за личната помощ е вече в Народното събрание

Проектозаконът за личната помощ е вече в Народното събрание - изображение

Омбудсманът и майките на деца с увреждания, които протестират от близо месец, внесоха днес в НС проекта на закон за личната помощ. Според Мая Манолова той е „ключ към реализирането на основните права на хората с увреждания“. На практика чрез него тези граждани ще имат реални възможности за работа, за обучение и здравни помощи. От особено значение още е и това, че чрез него тяхната социализация ще бъде много по-лесна.

За осъществяването на лична помощ през следващата година ще бъдат необходими 105 000 000 лв.

Според националния омбудсман ако законът бъде приет и приложен, той ще окаже огромен ефект, но и ще бъде сериозна крачка към реформирането на социалната система.

Мая Манолова изрази надежда, че народните представители ще пристъпят бързо към обсъждането на проектозакона и ще го подкрепят до края на тази пленарна сесия, което реално ще позволи той да започне да се прилага от началото на следващата година. Тя подчерта и факта, че текстът е коригиран и подробен, което ще улесни депутатите и допълни, че проектът не е дело единствено на екипа й и майките, а и на гражданите и неправителствените организации, които са ги подкрепили.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлАнкетиНормативни актовеСпортЛюбопитноИстория