Начало Социални грижи Социална защита Начин на изпълнение и цели на програмата за предоставяне на хранителни продукти на нуждаещи се лица за 2016 година

Начин на изпълнение и цели на програмата за предоставяне на хранителни продукти на нуждаещи се лица за 2016 година

Начин на изпълнение и цели на програмата за предоставяне на хранителни продукти на нуждаещи се лица за 2016 година - изображение

"Европа 2020" е водеща стратегия, чиято цел е съсредоточена в намаляването на броя на заплашените от бедността и социалното изключване в Европейския съюз. Правителството на България цели да редуцира бедността сред населението до 2020 г. Управляващите са формулирали 4 специфични под-цели: редуциране на бедността сред децата 0-18 г. със 78 хил. души; редуциране на бедността сред лицата над 65 с 52 хил. души; редуциране на безработицата и бедността сред хората на възраст 18-64 г. със 78 хил. души; редуциране на бедността сред работещите на възраст 18-64 г. с 52 хил. души.

Рискът от бедността и социалното изключване е поставил България на челно място сред държавите, част от Европейския съюз. Правителството ни е преценило, че  подпомагането на застрашените лица под формата на хранителни продукти би помогнало на немалко домакинства в страната, тъй като по този начин ще облекчат най-съществените разходи в бюджета на домакинствата – тези за храна.

Подпомагането на българите, живеещи в бедност чрез отпускането на някои храни, е помощ, имаща голямо значение за качеството на живот. Така програмите за социална подкрепа най-ефективно и полезно могат да разширят обхвата си. Това е начинът да се постигнат и резултати по отношение на мерките, които са предвидени в българската стратегия за намаляване на бедността.

От 6 януари 2016 година следва да стартира раздаването на хранителни продукти, част от "Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица".

Разпределянето на продуктите следва да се осъществи със съдействието на организацията "Български червен кръст". Първият вид пакети ще съдържат 5 вида храни (брашно, спагети, компот, леща и конфитюр), за чиято доставка са подписани договори. Следва да се договорят условията за купуване на нектар и локум.

Българите, подпомогнати с целева помощ за отопление за сезон 2014-2015 г. могат да се възползват и от този вид социално подпомагане. Броят им е около 255 000 души. Българите, които са пострадали от бедствия, еднократно подпомогнати с помощ по Закона за социалното подпомагане също могат да се възползват от предвидените хранителни продукти.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияАнкетиСнимкиЛайфстайлНовиниНормативни актовеОрганизацииИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияРецептиСтатистически проучванияЗаведенияОбразованиеСпортГеографияПроизводители