Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Програма, осигуряваща защита и превенция срещу насилието у дома за 2017-2018 г.

Програма, осигуряваща защита и превенция срещу насилието у дома за 2017-2018 г.

Програма, осигуряваща защита и превенция срещу насилието у дома за 2017-2018 г. - изображение

Българското правителството одобри Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г. Тя цели създаването на механизми за институциите за координация и мониторинг на дейностите по превенция и защита от домашното насилие, изостряне на обществената чувствителност към този проблем, както и на работата на професионалистите и институциите, носещи отговорност за въвеждането в действие на мерките по превенция и защита.
 
Гореспоменатите мерки, предвидени в програмата, приоритетно се групират съгласно целите им – предпазване, обучение и квалификация, протекция, възстановяване и реинтегриране на потърпевшите от домашно насилие, въздействие над поведението на насилниците, както и институционални, организационни и законодателни мерки.
 
Реализацията на програмата предполага приемане и утвърждаване на координационни механизми за взаимодействие с отговорните институции и партньорите при констатирани случаи на домашно насилие, създаване и разпространение на утвърдени практики и инициативи, улесняващи достъпа до информационни материали за пострадалите, усъвършенстване на уменията и квалификациите на социалните работници, професионалистите, част от структурите на МВР и магистратите за работа по случаите на домашно насилие, оказване на помощ за пострадалите посредством предоставянето на подходящи социални услуги.
 
Сред задачите, реализиращи се по програмата, са провеждането на денонощни консултации и даване на насоки на жертвите на домашно насилие, оказване на финансова подкрепа по проектите, предоставящи социални услуги за потърпевшите, живеещи в малки и отдалечени населени места, поддръжка и управление на кризисни центрове. Финансовите суми, заложени по програмата, са осигурени от бюджета на съответните министерства, както и на проектен принцип.

В началото на януари правителството отправи и предложение към Народното събрание по ратифицирането Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие. В продължение на повече от месец темата беше във фокуса на общественото внимание и породи разгорещени спорове и дебати и вероятно това е една от причините по време на интервю премиерът да заяви, че към настоящия момент Истанбулската конвенция няма да бъде обсъждана в парламента.

Както е известно обаче, страната ни подписа Конвенцията още през месец април 2016 г. За да влезе в сила този международен документ, той трябва да бъде ратифициран. Към настоящия момент това не е факт, а тепърва предстои да се разбере дали изобщо текстът ще бъде обсъждан в Народното събрание, най-малкото защото се очаква Конституционният съд да излезе с тъкувателно решение по казуса.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: gov.bg

Снимка: worldfuturecouncil.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛайфстайлНовиниИнтервютаАнкетиЛюбопитноБотаникаЛечения