Начало Социални грижи Трудова ангажираност Програма на НОИ за 2015 година за профилактика и рехабилитация

Програма на НОИ за 2015 година за профилактика и рехабилитация

Програма на НОИ за 2015 година за профилактика и рехабилитация - изображение

След 31.03.2015 година Националният осигурителен институт (НОИ) е стартирал програмата профилактика и рехабилитация за календарната година.

Според Закана за бюджета на ДОО заложената финансова сума за 2015 година възлиза на 17 683 185 лв. Предвидено е от програмата да се възползват около 44 000 лица. Продължителността на програмата (от 10 дни) и тази година не е променена, а осигурителната институция поема цялата сума за нощувките. Цената за храната се поема частично. НОИ изплаща 5 лв. за всеки ден от престоя. Ползвателите на услугата може да се възползват от 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно. В националната програма са взели участие 12 юридически лица, управляващи 41 заведения.

Лицата, осигуряващи се за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест могат да се възползват от финансовата подкрепа. Единственото условие е наличието на преведени или дължими вноски за осигуряване за период от шест месеца, които да се последователни. Те трябва да предхождат месеца, през който ще проведе рехабилитацията. Лицата, желаещи да ползват услугата трябва да са с диагностично установено заболяване, а общопрактикуващият лекар да е констатирал необходимостта за рехабилитиране за периода на ползване на финансовата подкрепа.

Българските граждани, имащи правото да получават пенсия за инвалидност също могат да се възползват от националната програма на НОИ. Те не трябва да са навършили възраст, обуславяща отпускането на пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст, да не бъдат осигурени, а срокът на инвалидността, фигуриращ в експертното решение не трябва да е изтекъл. И за тези граждани е нужно общопрактикуващият лекар да е установил необходимостта за периода на ползване на финансовата подкрепа.

Още по темата:

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиСпортОрганизацииИсторияХранене при...ИнтервютаСнимкиПсихологияЛайфстайлАнкетиРецептиСтатистически проучванияЗаведенияОбразованиеАлт. медицинаСпециалистиКлинични пътеки