Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Програма за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2017 година

Програма за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2017 година

Програма за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2017 година  - изображение

На 03.04.2017 година следва да стартира изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ. Финансовите средствата, предвидени за реализацията на програмата в Закона за бюджета на ДОО за 2017 г., са в рамките на 20 103 061 лв. Предвижда се в рамките на 12-те месеца на календарната година около 47 500 българи да ползват финансови помощи за профилактика и рехабилитиране.

Продължителността на програмата е 10 дни, а цената на нощувките и частичната помощ за храната е 7.00 лв. за всеки ден престой. Тя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Всички заинтересовани лица (за сметка на бюджета на ДОО) могат да се възползват от правото си да ползват четири диагностични и терапевтични процедури на ден. Вече са подписани договори с 18 юридически лица (изпълнители на програмата), грижещи се за общо 49 заведения.

Право на финансовата помощ имат лицата, осигурени за общи заболявания, майчинство и/или трудови инциденти и професионални заболявания. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителните вноски за 6 шест последователни календарни месеца, предхождащи този, през който следва да се провежда рехабилитацията. Заболяванията на заинтересованите от услугата лица трябва да са диагностично уточнени, а избраният от тях общопрактикуващ лекар трябва да е констатирал необходимостта от провеждането на рехабилитиране за периода на ползване на финансовата помощ.

Правото да ползват програмата имат и българските граждани, получаващи персонално пенсионно възнаграждение за инвалидизация. Условието тези хора да получат тази помощ е да не са достигнали до изискуемата възраст за придобиването на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидизацията, описан в експертното решение да не е изтекъл и общопрактикуващият медик да е констатирал необходимостта от провеждането на рехабилитиране за периода на ползване на финансовата помощ.

Подробности за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, ще намерите на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в рубриката "Обезщетения" - "Профилактика и рехабилитация".

Източник и снимка: nssi.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиОрганизацииСпортЗаведенияАлт. медицинаСпециалистиЛюбопитноИсторияКлинични пътекиЛайфстайлНормативни актовеЛеченияОбразование