Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Детски заведения и социални услуги за деца Програмата „Развитие на човешките ресурси“ отваря процедура за нови социални услуги

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ отваря процедура за нови социални услуги

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ отваря процедура за нови социални услуги - изображение

От 21 ноември започва кандидатстването по втория етап на ОП "РЧР", свързан с деинституционализацията и нови интегрирани услуги за децата и техните семейства.

Два са компонентите, по които ще се набират предложения. По първия такова право имат 33 общини, които са финансирани по програмата „Региони в растеж“ за изграждането на социалната структура. Средствата за него са малко над 55 600 000лв. и са за изграждането на различни центрове, включително и за деца с увреждания.

За втория компонент са отделени почти 18 450 000лв. По него здравното министерство ще изгради два вида специализирани центрове – за деца с увреждания и за такива с рисково поведение. Компонентът включва и нова социална услуга. Във всички области ще има патронажна грижа за децата и техните семейства.

Задачата на този раздел на оперативната програма е успешно да продължи деинституционализацията и домовете за деца да бъдат закрити.

Очаква се в следващите три години от специализираните институции да бъдат изведени останалите в тях 680 деца и млади хора, затворени ще бъдат и последните 30 институции, в които те са настанени в момента. Средствата ще дадат възможност други над 32 000 души да имат достъп до социални и здравни услуги.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовини