Начало Социални грижи Репродуктивност Приемна грижа Приемната грижа да стане делегирана държавна дейност, искат от проект „Приеми ме 2015“

Приемната грижа да стане делегирана държавна дейност, искат от проект „Приеми ме 2015“

Приемната грижа да стане делегирана държавна дейност, искат от проект „Приеми ме 2015“ - изображение

Консултативният експертен съвет, който действа към проекта „Приеми ме 2015“ реши да подготви предложение, с което приемната грижа да стане делегирана от държавата дейност. Съветът ще подготви и предложи още и промени в наредбата за условията и реда, по който кандидатстват, избират се и се утвърждават приемните семейства и се настаняват децата в тях.

Ще подготвят още и промени в методиката, която определя как се предоставя социалната услуга „приемна грижа“.

Според ръководителя на „Приеми ме 2015“ съветът има капацитет да изготви стандарта и да го предложи. Огнян Христов аргументира идеята и с факта, че проектът беше удължен до 2020 г., а това предполага устойчивост на приемната грижа като делегирана държавна дейност.

Екипът на съвета взе решение да създаде експертна група, чиято задача е изготвянето на предложенията. Изискването е членовете й да се съобразят с приетия на първо четене Закон за социалните услуги и с посочените от отделите „Закрила на детето“ проблеми, пред които са изправени приемните семейства у нас.

Данните показват, че до края на 2018-а приемните семейства са 2167, децата, а настанени в тях са 1968. Средствата по проекта бяха увеличени от 51 600 000 лв. на 136 404 000 лв.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: asp.government.bg
Снимка: hillsides.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайл