Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Препоръки при избора на подходящо облекло по време на интервю за работа

Препоръки при избора на подходящо облекло по време на интервю за работа

Препоръки при избора на подходящо облекло по време на интервю за работа  - изображение

В предишния материал ви описахме основните характеристики, детайли и уловки, които трябва да се избягват, за да се подбере „печелившото” облекло, което следва да се носи по време на интервю за работа. Добрият външен вид създава положителна представа у бъдещите работодатели.

За да си гарантирате увереност и успех по време на събеседването, може да се възползвате  от следните препоръки, върху които трябва да насочите вниманието си при избора на дрехи за работното интервю:

- заложете на класическия шик (изберете костюм или рокля с консервативна, но не и традиционна кройка, бяла елегантна блуза, некичозно бижу);

- големите утвърдени компании се придържат към официален и неофициален код за облекло (доближете се максимално да него и увеличете шанса си да направите добро впечатление);

- при интервюто за работа в сила е максимата, че привлекателният външен вид помага; красотата - не;
- когато интервюиращият е мъж, облечете се в класическите "мъжки" бизнес цветове;

- често жените-интервюиращи толерират дамите, които са копирали собствения им външен вид (разбира се, мярката е важна и в този случай);

При събеседването за работа облеклото трябва да създаде първото впечатление, а то трябва да е положително, защото след това интервюиращите трудно могат да променят представата си. И така, ако сте открит и витален по природа, добре е да заложите на консервативни дрехи, за да оформите посланието. Аналогично, ако сте стеснителен, най-добре носете по-жизнерадостно облекло.

Толкова за дрехите. Трябва да се погрижите и за още няколко детайла, които не са свързани в такава степен с облеклото. Можем да ги приемем като допълнителни фактори, важни за посланията, които отправяме чрез външния си вид.

Обувките трябва да са с класически вид, не е задължително да са нови, но трябва да са чисти и поддържани. Чорапите и чорапогащите не бива да бъдат с шарки и ярки цветове – заложете на изпитания телесен или черен цвят.

Гримът не трябва да е ярък, а да подчертава естествената красота и жизненост – неговата ненатрапчивост оставят добро впечатление, подчертава се погледът, без да се придават излишна агресивност. Описаното по-горе е в сила и по отношение на лака за нокти и червилото. Те трябва да хармонират на цялостния външен вид. Прическите трябва да са добре поддържани и оформени. Не се толерират татуировките и пиърсингите. Дамските чанти и куфарчетата трябва да са умерени по отношение на дизайна и украсата, големината и обема.

От казаното до тук се изясни, че дрехите са съществено комуникационно средство, натоварено със задачата да ориентира интервюиращите какъв е статусът, културата, качествата, нагласата на кандидата. Детайлите са важни, тъй като по стойността на материята или по качеството на аксесоарите могат да се направят някои изводи относно финансовото положение на интервюираните. Като цяло обаче, основен детайл е по какъв начин дрес кодът на лицето, кандидатствало за работа, кореспондира с длъжността и мястото, за които той кандидатства. От полза е предварителното проучване на стила на обличане на работещите в компанията, където лицето се надява да започне работа.

Най-успешно в случая е да се подбере онова облекло, което, от една страна, говори за адекватна корпоративна компетентност при работното събеседване, а от друга - позволява на интервюиращите да се ориентират относно индивидуалните качества и характеристики на кандидатстващите за вакантната работна позиция. Крайностите в подбора на дрехите за интервю водят до частичен или цялостен неуспех в комуникацията с интервюиращите, тъй като непринуденият стил и естествеността по правило са сред водещите ценностни характеристики на всеки реален или потенциален член на дадена компания.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияПсихологияИнтервютаАнкетиСнимкиИсторияПроизводителиНовиниТестовеФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицина