Начало Социални грижи През годината 65% от работодателите ще наемат нови служители

През годината 65% от работодателите ще наемат нови служители

През годината 65% от работодателите ще наемат нови служители - изображение

През следващите дванадесет месеца голям процент от работодателите в страната ще имат нужда от нови служители. Данните от второто анкетно проучване на Агенцията по заетостта показват, че 65% от представителите на бизнеса ще търсят нови работници.

Когато се направи сравнение с първото онлайн проучване, което беше осъществено през февруари 2018-а, става ясно, че резултатът е с 4,1% повече сега, което кара специалистите да правят извода за наличието на тенденция за увеличено търсене на работна сила през 2019 г.

Общият брой на работодателите, които са станали част от проучването през втората половина на 2018 г., е 5708, от които 2496 са избрани случайно.

75% от бизнесмените смятат да предложат постоянно работно място на новите служители, а само 6% от тях ще наемат хора за сезонна работа.

Най-много свободни работни места има в София-град, Пловдив, Варна и Бургас, като в София-град те са четири пъти повече в сравнение с останалите три области. Най-малко са в областите Видин, Кюстендил, Разград, Силистра, Монтана, Търговище, Перник и Ямбол.

Най-търсени от бизнеса са машинните оператори, продавачите, строителите, камериерите и готвачите.
Данните показват, че през следващата една година ще има нужда от хора, чиито професии изискват висше образование и специфична квалификация, а що се отнася до тези без квалификация това са работници за преработвателната промишленост.

Интересен акцент в проучването е и какво, извън професионалните качества и квалификацията, търсят работодателите. Оказва се, че те предпочитат личностни качества, както и умението на служителя да се владее и самоконтролира и да спазва дисциплина.

От осемте ключови компетентности по европейската рамка, които са присъствали в онлайн въпросника, се оказва, че българските работодатели държат най-много на инициативността и предприемачеството. Тези качества са посочени от 35%. Половина от анкетираните държат да се общува на родния език, а едва 9,6% предпочитат уменията за учене.

По отношение на нуждите от кадри след три години става ясно, че тогава ще бъдат необходими 30 000 висшисти. В професионалните направления най-голям е процентът на инженерите по електротехника и електроника, машинните инженери, специалистите по информатика и компютърни науки. Най-малка нужда ще има от специалисти по право и по химични технологии. Около 7% от работодателите ще търсят икономисти и специалисти по администрация, управление и туризъм.

Много по-голямо ще бъде търсенето на специалисти със средно образование. Очаква се да има нужда от над 81 000 работници. Над 9000 работни места ще се отворят в производствените технологии – текстил, облекло, обувки, 8000 ще са свободните позиции в строителството, а 5000 в областта на машиностроенето, металургията и хранителните технологии.

След три години няма да бъдат търсени специалисти по дентална медицина, финанси, банково и застрахователно дело, счетоводство и горско стопанство.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: az.government.bg
Снимка: tocquevilleconseil.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАнкетиНормативни актове