Начало Социални грижи Добрите практики Актуално През април в приемни семейства се отглеждат 168 деца с увреждания

През април в приемни семейства се отглеждат 168 деца с увреждания

През април в приемни семейства се отглеждат 168 деца с увреждания - изображение

През месец април 168 деца с увреждания са намерили своето място в приемни семейства. Това стана ясно от думите на заместник социалния министър Росица Димитрова по време на работна среща, посветена на приемната грижа за деца с тежки множествени увреждания.

Росица Димитрова поясни, че точно приемната грижа е истинската алтернативна услуга и е най-добрият вариант за случаите, когато малчуганите не могат да живеят при биологичните си родители.

Що се отнася до ситуацията в момента, една от причините да няма много желаещи за приемни родители на деца с увреждания се крие в несигурността, когато става дума за използването на здравни, социални и образователни услуги. По този повод заместник-министър Димитрова насочи вниманието към актуализирания план на стратегията за деинституционализация, в който основен акцент е създаването на мрежа от много голям брой социални услуги. Важен момент е още и увеличаването на Центровете за обществена подкрепа, изграждането на допълнителни дневни центрове за деца с увреждания и на други за социална рехабилитация и интеграция.

Тези действия целят всички деца с увреждания да имат достъп но необходимите за тяхното развитие видове социални услуги, независимо къде в страната живеят. Разширяването на услугите ще създаде и още по-добри условия за приемните семейства, които се грижат за деца с увреждания.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлАнкетиЛюбопитноОбразованиеОрганизацииНормативни актовеИсторияЛеченияСпортКлинични пътекиЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаСнимкиПсихологияИнтервютаРецептиТестовеХранене при...ЗаведенияСпециалистиИзследвания