Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Предстои изграждането на нови центрове за възрастни и хора с увреждания в София

Предстои изграждането на нови центрове за възрастни и хора с увреждания в София

Предстои изграждането на нови центрове за възрастни и хора с увреждания в София - изображение

Девет центъра за възрастни и хора с увреждания ще бъдат изградени в столицата по европейски проект, финансиран от регионалното министерство чрез ОП „Региони в растеж“. Над 5 000 000 лв. са предвидени за осъществяването на идеята и те се дават напълно безвъзмездно.

Кметът на столицата и заместник регионалният министър Деница Николова подписаха договора за осъществяването на проекта.

Строителството ще бъде в два обекта, където ще се предлагат общо девет социални услуги. Единият ще бъде в двора на Дома за пълнолетни с деменция в Княжево, където ще построят дневен център. Другият ще бъде в Нови Искър, където в момента действат един дом и едно защитено жилище, в пространството около тях ще изградят общо шест центъра за хора с умствена изостаналост и два за хора с психични разстройства.

Средствата по проекта ще осигурят не само нова материална база, но и обзавеждането и оборудването.

Общо 160 души с увреждания ще се възползват от услугите.

По ОП „Региони в растеж“ са осигурени общо 45 000 000 лв. безвъзмездно европейско финансиране. Заедно с почти същите средства от републиканския бюджет се очаква да бъде завършена напълно политиката по деинституционализация на децата. Същият финансов ресурс е предназначен и в подкрепа на възрастните.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mrrb.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаПсихологияХранене при...Здравни съветиЛеченияБотаникаКлинични пътеки