Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Превръщане на осигурителния стаж към трета трудова категория

Превръщане на осигурителния стаж към трета трудова категория

Превръщане на осигурителния стаж към трета трудова категория - изображение

Правното основание на тази процедура е заложено в чл. 104 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) , както и в чл. 16 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС). Компетентните органи по тази процедура са Министерският съвет и териториалните подразделения на НОИ, където заявленията за пенсиониране са подадени.

Добре е да се знае, че осигурителният стаж може да се установи чрез трудовите, служебните и осигурителните книжки, с документи, създадени по образец, издаден от осигурителя и с данните по чл. 5, ал. 6 КСО.

Ако лицата, придобили осигурителния си стаж от различни трудови категории, то стажът от първа и втора следва да се превърне в стаж от трета категория съгласно утвърдения ред на чл. 104, ал. 2-8 от КСО. В случаите на пенсиониране за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж може да се превърне, като три години осигурителен стаж в първа категория или четири години във втора се считат за пет години от трета трудова категория.

Хората, чиято работа касае чл. 69 от летателния състав на реактивната авиация, екипажите на подводните съдове и от водолазния състав година реално прослужено време се отчита като три осигурителни години стаж в трета трудова категория.

Хората, чиято работа касае чл. 69 от летателния състав на витломоторната авиация, парашутистите, служителите в охранителните групи към граничните полицейски участъци и на надводните кораби година реално прослужено време се отчита като две осигурителни години стаж в трета трудова категория.
Хората, чиято работа касае чл. 69 при участието в операции и мисии извън България с висока рискова степен, както и при участие в бойни действия или във военно време, година реално прослужено време се отчита като три осигурителни години стаж в трета трудова категория.

Хората, чиято работа касае чл. 69 при участие в операции и мисии извън територията на България с ниска рискова степен година реално прослужено време се отчита като две години осигурителен стаж в трета трудова категория.

Осигурителният стаж на хората, работещи съгласно чл. 69а може да бъде превърнат като 4 осигурителни години стаж на длъжностите "балерина, балетист или танцьор" в културните организации се отчита като 5 години осигурителен стаж в трета трудова категория труд.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеЗаведенияПсихологияЛюбопитноНовиниСнимкиЛичностиИсторияЛеченияАнкетиЛайфстайлСпортЗдравни съветиГеографияПроизводители