Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Превенция на хроничните заболявания

Превенция на хроничните заболявания

Превенция на хроничните заболявания - изображение

Европейският съюз се старае да осигури превенция на хроничните заболявания, насърчавайки населението да води природосъобразен и здравословен начин на живот. За тази цел е създадена Здравна програма (2008-2013 г.), стремяща се да постигне:

- подобряване на здравната сигурност на населението;

- насърчаване на здравеопазването и намаляване на неравенството от здравна гледна точка;

- разпространение и генериране на здравните знания и информираност на хората.

Дейността на Европейският съюз по превенцията на хроничните заболявания е насочена към осигуряването на определени гаранции, че програмите за социална сигурност и интеграция, околна среда и научноизследователска дейност осъществяват оптимално взаимодействие и постигането на максимален ефект при тяхното фунциониране.

Според данните на Световната здравна организация, неинфекциозните хронични заболявания причиняват около 86% от смъртните случаи на Стария континент. В Европейския съюз най-често срещаните хронични заболявания са сърдечносъдовите, тези на дихателната система, онкологичните заболявания и диабета. Основните фактори допринасящи за наличието на хроничните заболявания, са тютюнопушенето, нездравословното хранене, алкохола и липсата на физическа дейност.

Над 80% от случаите, завършващи със смърт в България за последните десетилетия са вследствие на хроничните неинфекциозни заболявания. Това са данните на статистика, изготвена от Националната програма по превенцията на хронични и незаразни болести (2013-2020 г.). Като основна нейна цел се приема ограничаването на факторите, благоприятстващи за увеличаването на хроничните неинфекциозни заболявания и свеждането на рисковите фактори до минимум, подобряването на здравето на населението, намаляването на преждевременната смъртност, заболеваемостта, инвалидизацията, причиняваща се от хроничните заболявания.

Според изготвената през 2012 година статистика 1/3 от българските граждани са с висок потенциал развиване на сърдечно-съдово заболяване, а осем от 10 инфаркти могат да бъдат избегнати при спазването на добра и качествена превенция и избягване на основните фактори, които водят до преждевременно инвалидизиране или смърт.

 В България около половин милион българи имат диабет. От тях около 3000 са деца, като именно това е заболяването, засягащо все повече млади хора. Съществува реална опасност диабетът да се превърне в истински бич за населението на XXI век. Печален факт е, че България е на последно място в Европа по качество на лечение на болестта.

Министерството на здравеопазването участва в разработването на Национална програма по превенцията на хроничните незаразни болести (2013 - 2020). Основните цели в тази програма са свързани с ограничаването на различни рискови фактори, които водят до хронични незаразни заболявания.

От пресцентъра на здравното министерство съобщават, че този проект се изготвя заедно с Министерство на здравеопазването, Световната здравна организация, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на физическото възпитание и спорта, Национален център за опазване на общественото здраве, различни научни и неправителствени организации.

 Тази превенция не е самоцелна, защото статистиката сама по себе си е плашеща (около 80% от смъртните случаи в България през последните десетилетия са вследствие на сърдечно-съдовите заболявания, онкологичните заболявания, диабета и хроничните респираторни болести).

 От 2013 до 2020 година усилията на ангажираните в Националната програма ще са насочени към подобряването здравето сред населението и повишаването качеството на живот. Това би трябвало да се постигне чрез намаляването на преждевременната смъртност, заболеваемост и инвалидизацията, които се причиняват от хроничните незаразни болести.

Чрез радикални промени в начина на живот и свеждането до минимум на рисковите фактори като тютюнопушене, консумацията на мазни и различни богати на холестерол храни, прекомерната употреба на сол, захар, алкохол, воденето на заседнал начин на живот може да се постигне намаляване на леталитета сред населението. Именно поради това главната цел както на европейско, така и на национално ниво е насочена към пропагандирането на здравословен начин на живот. Тази стратегия би могла да спаси живота и здравето като цяло на много хора, а също по този начин биха се спестили и немалко средства. Това е доста положително, защото спестява средства, имащи огромно значение за оптималното функциониране на здравната система у нас и в Европа, които по една или друга причина са изложени на реално съществуващи рискове. Превенцията и контрола на хроничните заболявания са сред изключително полезните държавни механизми на защита на населението, които от своя страна изискват ясна позиция и политическа воля.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлКлинични пътекиОрганизацииБотаникаНовиниПсихологияИсторияАлт. медицинаПатологияЛеченияСнимкиСпортНормативни актовеФизиологияОбразованиеДиетиИнтервютаХранене при...СпециалистиАнкетиНаправления в медицинатаИзследванияЗаведения