Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Превенция на суицидното поведение

Превенция на суицидното поведение

Превенция на суицидното поведение - изображение

Като суицидно може да бъде определено всяко поведение, което е произтекло от действие или бездействие предприето от жертвата, като при това тя е осъзнавала, че ще прекрати живота си.

По данни на Световната Здравна Организация всяка година около 100 000 в света отнемат живота си. Тази цифра, отнесена към определен времеви период, отразява, че на всеки 40 секунди по света се случва по едно самоубийство, а опитите за това са около 8-10 пъти повече.

Като пета основна причина за смърт сред хората се определят актовете на суицидно поведение след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, а след тях са единствено нещастните случаи.

Счита се, че във възраст от 15 до 45 год., самоубийствата заемат трето място като причина за летален изход. Съществуват изследвания, отчитащи че смъртността вследствие на суицидни опити в някои години надвишава броя на жертвите на автомобилни инциденти.

За обществото като цяло приоритет номер и висша ценност е живота на всички хора. Превенция на суицидното поведение се осъществява трудно, изискват се съвместни усилия на различни специалисти и всички останали, желаещи да помогнат. Съществуват определени признаци, които могат да послужат като индикатори, предупреждаващи потенциална опасност от суицидно поведение.

Някои от тях са:

1. Изпадане в крайни настроения и депресивни състояния

2. Зависимост към употреба на алкохол.

3. Зависимост към психотропни вещества.

4. Разговори, отразяващи преки или косвени заплахи за самоубийство.

5. Опаковане и подреждане на личните вещи.

6. Подаряване на лични вещи.

7. Самонараняване и "случайни" инциденти, които се повтарят периодично.

В случай, че хората забележат някои от споменатите симптоми, ще е добре ако:

- подсигурят на първо място собствената си безопасност, в случай че съществува пряка опасност;

- лицето не бива да бъде насърчавано да продължи с опита си

- не е добре желаещият да сложи край на живота си да бъде обвиняван и нападан;

- се проведе разговор с разговор с лицето, целящ печелене на време, докато се повика помощ;

- се предложат други начини за разрешаване на проблемите;

- не се позволява на лицето да остава само и без наблюдение;

Ако се констатира суициден опит е нужно незабавно да се потърси помощ, а до пристигането на медицински екипи е нужно да се следи здравословното състояние на пострадалия.

Регионалните здравни инспекции са институциите, стартирали целенасочени и конкретни действия по превенция на суицидното поведение. За тази цел се осъществява нормалното функциониране на различни терапевтични интервенции сред рисковите групи от хора. Този тип програми са своеобразен отговор на изискването на ръководството на министерство на здравеопазването за предприемане на действия с висока ефективност. Подкрепата на този вид приоритетни групи се осъществява благодарение на взаимодействащият си мултидисциплинарен екип, предлагащи действащи модели на поведение за справяне с кризисни ситуации, предразполагащи към суицидно поведение.Целта на мерките е осигуряването на навременна, полезна и достъпна психологична помощ и подкрепа.

За ефективна и добре функционираща превенция на суицидното поведение, а и на саморазрушителното поведение като цяло е необходимо осигуряването на навременна, полезна и достъпна помощ гражданите да се осигури своевременна и достъпна психологична и психиатрична подкрепа. Предвиждат се и разнообразни дейности, свързващи се с провеждането на мащабна информационна кампания с участието на различни медии, разпространяване на материали, откриване на телефонни линии за денонощна връзка, информиране в училищата и различните предприятия. Мерките се реализират благодарение на общини, дирекции за "Социално подпомагане", Регионални инспекторати по образование, служби по заетостта, Български червен кръст, Министерство на вътрешните работи, учебните заведения, медии, Дружество на психолозите, Неправителствени организации и други.

В плановете си за действие Рeгионалните здравни инспекции подготвят немалко инициативи. В медицинските заведения стартират "Дни на отворени врати", като те имат за цел да осигурят безплатни консултации с психиатри и психолози. При наличие на признаци и определени симптоми, пациентите ще се насочват към провеждането на специфична терапия. В немалко Регионални здравни инспекции вече се организират делови срещи на обществените съвети по психично здраве, сформирани към всяка Регионална здравна инспекция в рамките на Политиката за психично здраве. Тяхна задача е изготвянето на планове относно дейностите и координация на този процес в областта на превенция на самоубийствата и антикризисни срещи с лицата риск.

Започва да тече обучение във вид на семинари, тренинги и лекции с разнообразни групи от хора. Обучението се подготвя и за общопрактикуващите медици, студентите по медицина, психолозите, педагогическите съветници, учителите, учениците, представителите на различни медии. Главната цел на това е да се подобри умението да се разпознават в ранен етап проявите на деструктивното поведение, криещо потенциалните рискове от предприемането на фатални действия. Подготвят се тематични материали, които ще бъдат разпространявани сред общопрактикуващите медици, психолозите в училищата, персонала в социалните домове и др.

Предвиждат се кризисни интервенции с очевидците на суицидни актове, както и с лицата в кризисни ситуации и семействата им. Оформят специални групи специалисти, оказващи подкрепа, като в този случай присъствието лица, преживели самоубийството на свой близък човек е полезно. При признаци на депресивни епизоди тези лица ще се насочват към провеждане на подходяща терапия.

В хода на цялостната кампания по области като изключително важна се възприема намесата на медиите като партньори при разясняването на предприеманите за подобряване на превенцията на суицидното поведение. Психиатрите, психолозите и други специалисти ще вземат участие в разговорите и дискусиите, целящи ангажимент и привличане на общественото внимание, разясняване на конкретните предприети мерки.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиАнкетиИсторияАлт. медицинаОрганизацииСнимкиЛеченияНормативни актовеСпортСпециалистиХранене при...ТестовеИнтервютаЗаведенияБотаникаОбразование