Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Превенция на наркоманиите

Превенция на наркоманиите

Превенция на наркоманиите - изображение

Програмите за превенция на наркоманиите са ефективни, единствено когато отговарят на нуждите на общността. Участието на всички видове заинтересовани сектори се основава на програми със силен мониторинг и солидни научни доказателства. Тези програми са изключително рентабилни.

Службата на ООН, занимаваща се с борбата срещу наркотиците и престъпността е разработила два основни проекта, отразяващи добрите практики с помощта на различни обществени и младежки организации. Тези проекти са Глобалната младежка мрежа срещу злоупотребата с наркотици и Глобалната инициатива за първична превенция на злоупотребата с наркотични вещества. С помощта на експерти (университетски преподаватели, лекари и представители на агенциите на ООН), се установява какво функционира и какво не в различните методи за превенция на наркоманиите.

Семейство

Семейните програми за обучение са натрупали безспорни доказателства, че именно те осигуряват подобаващо обучение и придобиване на умения. Подобни програми са един от най-ефективните начини да се предотврати използването на наркотични вещества сред децата и юношите. Тези програми имат насоченост към семейството и предлагат супервизия на действията на децата и подрастващите.

Училища

Училищата са една от най-важните институции, за превантивно въздействие над максимален брой деца. Доказателствата са събрани на база обучението в областта на превенцията на наркотичните вещества. Въз основа на житейския опит, предлагащ лични, социални, комуникативни умения и информация относно ефектите от различни лекарства се провеждат поредица от часове по здравно образование, предлагащо се от адекватно обучени учители.

Подобни програми в училище имат изрична насоченост към превенцията на търсенето. Позовава се на доказани във времето европейски практики, които се съобразяват с условията в българските училища и характерните социално-икономически характеристики на страната ни. Програмата е съчетала разнообразни стратегии и богат спектър от действия с насоченост към:

- едновременно натрупване на конкретни знания и умения за здравословен живот и отхвърляне на застрашаващото поведение. Добре функциониращата превенция се стреми не само към предаване на информация във вид на някакво количество данни, но и формирането на умения за воденето на здравословен начин на живот. Поради тази причина тази програма цели повишаване на нивото на информационен запас сред подрастващите за проблеми, обвързани с употреба и злоупотреба с наркотици вещества, като осигурява обективна информация. От друга страна подобни кампании изграждат у тях умения за взимане на решения, формиране на ценности, справяне със ситуации с високо ниво на стрес.

- ангажиране на множество партньори за изграждането на здравословна среда: понижаване на търсенето на наркотици, посредством реализирането на различни системни и навременни действия в различни сфери от живота на подрастващите- училището, семейството, местата за забавление. Моделите, заложени в програмата не са ограничени само до сътрудничеството с ученици, а включва и учители, родители, медии, експерти по превенцията и образованието на общинско ниво и т.н. В основите на тази обществена програма е заложено и схващането, че функциониращата профилактика се нуждае от здравословна среда, изграждаща се посредством активен ангажимент на обществото. Именно поради това програмата се базира на т.нар. всеобхващащ подход – действията по превенция не се спират само до учебната среда или до семейството, а обхващат по-голям спектър, осигуряващ утвърждаване на положителните послания за здравословен живот и модел на поведение.

Работно място

Службата на ООН по наркотиците и престъпността има дългогодишен опит в сътрудничеството с работодателите и служителите. Те разработват и прилагат политика срещу злоупотребата с наркотични вещества на работното място. Тя е предназначена за подобряването на здравето на трудещите се, като предотвратява злоупотребата с наркотични вещества и подпомага хората със зависимост от наркотиците.

Мониторинг и оценка

За лекарите, желаещи да подобрят мониторинга и оценката на програмите са предложени полезни насоки и материали за обучение. Такава е например Обществената програма за превенция на употребата на наркотици и утвърждаване на здравословен начин на живот сред младите хора.

От казаното до тук става ясно, че превенцията на употребата на наркотични вещества може да бъде определена като своеобразен комплекс от различни инициативи, дейности и политики, реализиращи се със следните цели:

1. Предотвратяване и отлагане на първият опит за проба на наркотични вещества.

2. Предотвратяване на системната употреба, а и злоупотреба с наркотици, както и отключването на зависимост.

Поради тези причини тези програми засягат не само превенцията на нелегалните (хероин, марихуана и др.), но и на легалните наркотици (алкохол, тютюн). Те се ангажират и с други разнообразни аспекти на здравето – сексуалното здраве, рисковото поведение и т.н.

Проект "Подкрепа за развитието на ефективна, последователна и достъпна обществена програма за превенция на употребата на наркотици, приложима в средните училища в България" предлага модел за превенция обръща внимание на разгръщането на различни дейности, обединяващи се в една обща цел - утвърждаването на здравословен начин на живот сред подрастващите както по този начин средата, в която те живеят се подобрява значително.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНормативни актовеОрганизацииСоциални грижиНовиниЛеченияХранене при...БотаникаЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлАнкетиАлт. медицинаИсторияСнимкиСпортЗаведенияКлинични пътекиИнтервютаСпециалистиГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицината