Начало Социални грижи Трудова ангажираност Право на финансова компенсация за общо заболяване при осигуряване на 4 часов работен ден

Право на финансова компенсация за общо заболяване при осигуряване на 4 часов работен ден

Право на финансова компенсация за общо заболяване при осигуряване на 4 часов работен ден - изображение

Според написаното в Кодекса за социалното осигуряване (конкретният текст се намира в чл. 40, ал. 1) всички осигурени българи за общо заболяване и майчинство могат да се възползват от финансова компенсация вместо възнаграждение за периода на отпуск поради временна нетрудоспособност и при трудоустрояване, стига да имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж и са осигурени за този вид риск.

Лицата, наети на служба за повече от 5 работни дни (това са 40 часа), през един календарен месец, без значение от естеството на работата, както и от метода на заплащане и източника на финансиране, следва задължително да бъдат осигурени за общо заболяване и майчинство (съгласно чл. 4, ал. 1, т. 1 от КСО).

От написаното до тук е видимо, че според споменатите по-горе разпоредби, за да могат хората да се възползват от правото си на финансова компенсация при временна нетрудоспособност вследствие на общо заболяване е нужно да имат 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство и към началото на временната нетрудоспособност да упражняват трудова дейност, подлежаща на задължително осигуряване за общо заболяване и майчинство.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизации