Начало Социални грижи Репродуктивност Осиновяване Правни и социални последици от осиновяването

Правни и социални последици от осиновяването

Правни и социални последици от осиновяването - изображение

Осиновеното дете попада в нова за него обстановка. Следва период на адаптация на него и родителите му. Процесът е изпълнен с трудности, защото в социалната институция, в която е било настанено, детето е следвало определен режим и стереотипи като това неминуемо е оказало влияние върху него. За да се осигури помощ и намаляване на стреса за децата и техните осиновители, държавата и различни органи се стремят да подпомогнат семействата, като този вид помощ има определени правни и социални последици за тях.

Социалните последици от осиновяването могат да се обобщят по следния начин:

1. Една от най-важните последици е свързана с факта, че за детето е осигурена семейна среда.

2. Друга социална последица свързана с осиновяването е получаването на социални помощи за отглеждане на деца. В случая те са:

1. (Предишна т. 3 - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) месечни помощи за дете до завършването на средното образование, но не повече от 20-годишна възраст;

2. (Предишна т. 4 - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) месечна помощ за отглеждането на дете до навършване на една година;

3. (Предишна т. 5 - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., предишна т. 6, бр. 23 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) целеви помощи за ученици.

3. Като изключително позитивна социална последица би могла да се отбележи деинституционализацията. Детето попада в нова семейна среда и чрез нея и неизменната родителската загриженост то бързо преодолява евентуални задръжки в развитието (За съжаление често институционализираните деца страдат различни видове задръжки в развитието си).

4. На родителите на осиновено дете се осигурява подкрепа от дирекцията за „Социално подпомагане”. Свързана е със супервизия на семейството и наблюдение над детското развитие. Тя се осъществява по смисъла на Чл. 104 от Семейния кодекс:

„ В продължение на две години от пълното осиновяване дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на осиновителя наблюдава отглеждането на детето и зачитането на неговите права и законни интереси.”

5. Когато процедурата по осиновяване приключи на осиновителите се дава статут на единствени родители.

Прани последици от осиновяването могат да се разпределят по следния начин:

Правни последици от осиновяването, свързани с чл.26 от Конвенцията за защита на детето:

- взаимоотношенията между осиновителите и детето им са законово обосновани и биха били еднакви с тези родители - дете;

- отговорността за детето от неговите осиновители;

Детето, което е международно осиновено се ползва в приемащата държава (и всяка друга договаряща държава, в която е признато осиновяването), с права, които са равностойни с правата, произтичащи от осиновяване.

- правото на осиновеното дете да наследи родителите си;

- смяната на имената ако такова е изричното желание на родителите-осиновители. Друга подобна последица от непълното осиновяване е факта, че няма начин да възникнат подобни промени каквито са при пълното осиновяване (не е необходимо да се поддържат отношения с роднините; не е нужно до се сменят имената, а родителските права се полагат на родителите и осиновителите).

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноАнкетиПсихологияНормативни актовеИсторияОрганизацииЗдравни съветиСпециалисти