Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Правила от 01.06.2017 година, касаещи изплащането на майчинството на българките, връщащи се по-рано на работа

Правила от 01.06.2017 година, касаещи изплащането на майчинството на българките, връщащи се по-рано на работа

Правила от 01.06.2017 година, касаещи изплащането на майчинството на българките, връщащи се по-рано на работа - изображение

От началото на месец юни в действие влизат новоутвърдените от НОИ изменения и допълнения на Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО). Промените в административния акт са своеобразно отражение на измененията, направени по-рано през годината в Кодекса на труда (КТ) и в Кодекса за социално осигуряване (КСО), въвеждащи нови видове отпуски и компенсации. Гореспомената промяна обуславя и разширяването на кръга на правоимащите лица.

Така, според новия чл. 50а от КСО, майките имат право да вземат финансова компенсация в рамките на 50% от утвърденото за страната обезщетение за бременност и раждане, ако имат намерение да се завърнат предсрочно на работното си място и не използват изцяло полагаемия отпуск. Тази стъпка майките следва да могат да предприемат след 135-я календарен ден от излизането им в отпуск по майчинство. За да може те да се възползват от правото си да вземат компенсация, детето й не трябва да е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Други съществени условия, с които заинтересованите лица трябва да се съобразят – малчуганът не трябва да е настанен в приемно семейство, не може и да се отглежда от лице, което се е включило в програмите за подкрепа на майчинството.

След 1 юни 2017 г. от правото си на финансова компенсация за бащинство за времеви период от 15 дни могат да се възползват и татковците-осиновители на деца до 5 години. Като начална дата на получаването на парите се счита този на предаването на детето за осиновяване.

От същата дата право на финансова компенсация (след навършване на 6 месеца от малчугана) за периода, оставащ до навършването на една година, освен таткото (осиновителят) вече имат и:

- един от родителите на майката, когато бащата е неизвестен;

- един от родителите на майката (осиновителката)

- един от родителите на бащата (осиновителя), когато той е починал;

- един от родителите на самотната осиновителка.

При смърт или тежко боледуване на майката, възпрепятстващо я да отглежда детето си, финансовата компенсация за бременност и раждане, отглеждане на малчуган или при осиновяване на дете от 2 до 5 години се превежда на лицето, което е поело грижите за него.

Източник: noi.bg

Снимка: Working Mother Magazine
По статията работи: Виктория Милова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизации