Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Правила за превеждането на пенсионните възнаграждения по сметка в банков клон

Правила за превеждането на пенсионните възнаграждения по сметка в банков клон

Правила за превеждането на пенсионните възнаграждения по сметка в банков клон - изображение

Един от методите, по който пенсионерите могат да получават пенсионните си възнаграждения, е по сметка посредством банков клон. За да могат да се възползват от тази възможност, пенсионерите трябва да подадат заявление до ТП на НОИ, което би могло да се изпрати и по електронен път, подписано посредством персонален идентификацонен код (ПИК) и ЕГН/ЛНЧ или чрез електронен подпис.

При първоначалното превеждане на пенсионното възнаграждение обстоятелството да се изплаща пенсията посредством банка се описва в заявлението за отпускането му, а след това – със заявление по утвърден образец, което може да се подаде чрез банковия клон при разкриването на сметката или от заинтересованото лице в НОИ-платец на пенсията. Преди да подаде документи до осигурителния институт, пенсионерът трябва да има открита сметка. В тези случаи е добре да се знае, че сметката трябва да е персонална. Освен че трябва да е лична, сметката, по която ще се превеждат пенсионните възнаграждения, може да е само спестовна безсрочна или разплащателна. Парите за пенсия може да се изплащат и чрез дебитна карта, която по своята същност е вид разплащателна сметка. Съществено условие е към заявлението да се представянето на ксерокопие на документ от банковия клон, в което да е вписана сметката и кодът на банката, в която е разкрита. Когато документът е приет в банката, ако има договореност между нея и НОИ за обмен на подобни данни, не се прилага ксерокопие на документ с номера на банковата сметка, а банката потвърждава в заявлението номера на сметката на титуляра.
Сметката може да се открие в избран от пенсионера банков клон.

Важно е да се знае, че ако документът е подаден от лицето в ТП на НОИ или е препратен служебно от банковия клон до 25-то число на месеца, то пенсионното възнаграждение ще се преведе по сметка от 1-во число на следващия месец.

Когато лицето вземе решение да закрие своята сметката в опреден банков клон, е желателно незабавно да уведоми ТП на НОИ за настъпилото обстоятелство. Тъй като пенсиите се превеждат месец за месец, ако в ТП на НОИ няма информация, че сметката е била закрита, преводът ще се извърши отново.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниАнкетиЛеченияОрганизации