Начало Социални грижи Репродуктивност Разсиновяване Правен аспект на разсиновяването

Правен аспект на разсиновяването

Правен аспект на разсиновяването - изображение

Психолози отчитат три основни причини за разсиновяване на вече осиновено дете.
Първо място заема т.нар. "пост осиновителен синдром". След опиянението от осиновяването родителите, приели детето достигат до извода, че семейството им се променя коренно заради непознат трети човек. В същия момент подсъзнателно те не могат да се почувстват достатъчно подготвени за родителството като цяло.
До втори вид конфликти обикновено се достига, когато родителите пазят в тайна осиновяването на детето си и то разбира за това на по-късен етап. В следствие често се получава разрив в детската идентичност.
Третата причина е на лице за случаите, в които родителите, загубили рожденото си дете се опитват на подсъзнателно ниво да го заменят с осиновеното.

Прекратяване на осиновяването според българското законодателство:

Чл. 64. (1) от Семейния кодекс гласи, че осиновяването се прекратява от съда:

1. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) При унищожаемост поради нарушение на чл. 49, 50, 51, чл. 52, ал. 1 и 2, чл. 53, чл. 53г, ал. 1 - 5, чл. 54, ал. 1, т. 1, 2 и 4 и ал. 2, 3 и 5;
2. (доп. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) По взаимно съгласие на осиновителя и осиновения, когато двамата са дееспособни в случаите на непълно осиновяване;
3. При тежко провинение от едната страна или при наличие на други обстоятелства, които дълбоко разстройват отношенията между осиновителя и осиновения.
(2) Иск за унищожаване на осиновяването поради нарушение на чл. 54, ал. 1, точки 1, 2 и 4 може да се предяви в едногодишен срок, който тече за осиновителя и родителите на осиновения от узнаването, а за осиновения - от навършване на пълнолетие.
(Доп. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Извън случаите на предходната алинея прекратяване на осиновяването по ал. 1, точка 1 могат да поискат осиновителят, осиновеният и родителите на осиновения, а по ал. 1, точка 3 - осиновителят и осиновеният. Ако е засегнат обществен интерес, прекратяване на осиновяването може да поиска и прокурорът. В случаите на международно осиновяване прекратяване на осиновяването може да поиска и министърът на правосъдието.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлАнкетиПсихологияНормативни актовеИсторияСпортЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиОрганизацииГеографияПроизводители