Начало Социални грижи Репродуктивност Приемна грижа Почти две хиляди деца биват отглеждани по проекта „Приеми ме 2015“

Почти две хиляди деца биват отглеждани по проекта „Приеми ме 2015“

Почти две хиляди деца биват отглеждани по проекта „Приеми ме 2015“ - изображение

По данни на екипа, който управлява проекта „Приеми ме 2015“, през януари 2019-а 92 деца, от които четири с увреждания, са настанени в професионални приемни семейства. В същото време престоят на 80 малчугани в тези семейства е прекратен. 35 от тях са били осиновени, 13 са върнати в биологичните си семейства, а 14 са настанени в други приемни семейства. Други две деца са настанени в специализирани институции, заради здравословното им състояние.

До края на януари общият брой на децата, които биват отглеждани в 146 общини в страната, е 1979. За сравнение, когато проектът започва през 2016 г. от него се възползват 1489 деца в 82 общини.

До момента като приемни са утвърдени 2148 професионални и 6 доброволни семейства. Настанени деца няма в 514 от тях. Най-голям е броят на незаетите в областите Кърджали, Търговище и Благоевград. Най-много приемни семейства са регистрирани в област Варна, която държи първенството със 146, Шумен – 139, Плевен – 136 и Хасково – 129.

Анализът на АСП, посветен на незаетостта на приемните семейства показва, че една от причините е свързана с желанието, което са заявили, и което е различно от наличния профил или от потребностите на съответната област. Затова и една от основните задачи на комисиите по приемна грижа е да планират развитието й в съответния район и в същото време да установят потребностите на общината.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: asp.government.bg
Снимка: catholiccharities-md.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛайфстайл