Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Посветиха форум на бъдещето на многостълбовите пенсионни системи

Посветиха форум на бъдещето на многостълбовите пенсионни системи

Посветиха форум на бъдещето на многостълбовите пенсионни системи - изображение

Асоциацията на дружествата за допълнителното пенсионно осигуряване и Федерацията на европейските пенсионни дружества организираха международна конференция на тема „Многостълбовите пенсионни системи в Европа - ползи и бъдеще“.

Опитът на други държави, които имат подобни схеми, беше представен на форума. Това е особено важно за страната ни, тъй като идва времето, когато частните фондове ще започнат да изплащат за първи път така наречените „втори пенсии“.

Предвидено е родените след 1959 г. да ги получат през 2021 г. Изчисленията показват, че тази втора пенсия ще бъде символична.

В същото време у нас все още не съществува регламент, който да определя различните варианти, между които хората да избират. Втората пенсия представлява допълнение към изплащаната от НОИ.

Пред националното радио председателката на УС на Асоциацията Евелина Милтенова каза, че през първите три месеца на 2019-а са реализирани над 3% доходност по пенсионните фондове.

Важен акцент на форума беше темата за мултифондовете и възможността те да бъдат въведени. Пенсионните компании от години се стремят към това, но то така и не се случва.

Евелина Милтенова подчерта, че в момента сериозни усилия са насочени към създаването на национална стратегия за финансова грамотност. Това е огромно значение, защото без този вид грамотност хората едва ли биха могли да направят избор.

При откриването на конференцията министър Бисер Петков подчерта, че многостълбовите пенсионни системи са най-ефективният начин доходите след пенсиониране да са стабилни и адекватни. Той заяви още, че в настоящия момент управляващите са изправени пред предизвикателството да бъде създадена и приета пълна и непротиворечива уредба за фазата на изплащане на пенсии от допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Социалният министър заяви още, че реформата от 2015-а по отношение на първия стълб вече дава резултати за финансовото му стабилизиране, а промените са довели още и до по-висока устойчивост на държавното обществено осигуряване. През 2019-а, каза още министърът, държавният бюджет ще финансира недостига на средства в осигурителната система с около 3,9 милиарда лева.

До момента в универсалния, професионалния и фонда за доброволно осигуряване са натрупани почти 14 милиарда лева, съобщи Евелина Милтенова.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg, mlsp.government.bg
Снимка: liberation.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииПсихологияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНормативни актове