Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Подписаха споразумение за обучение на работещите в сферата на туризма

Подписаха споразумение за обучение на работещите в сферата на туризма

Подписаха споразумение за обучение на работещите в сферата на туризма - изображение

Министрите на труда и социалната политика и на туризма подписаха споразумение за партньорство. Целта е да бъде подпомогнат процесът на повишаване квалификацията на работещите в сферата на туризма.

Пилотният проект предвижда безработни, които имат регистрация в бюрата по труда, да бъдат обучавани в „Българо-германския център за професионално обучение“, който е държавно предприятие. Центровете му в Смолян и Царево ще поемат обучаваните, а средствата тази година ще бъдат отпуснати от Националния план за действие на заетостта.

Тепърва ще бъде създадена и експертна група, чиято основна задача ще е да подготви план за начините, по които днешното споразумение ще се изпълнява и която ще е съставена от представители на двете ведомства и Агенцията по заетостта.

Очакванията са до края на тази година през обучение да преминат първите 250 души.

Социалният министър изрази надежда, че през 2019-а те ще бъдат повече. Бисер Петков припомни, че незаетите работни места в сферата на туризма са около 20 000. През тази година сезонно наетите от трети страни са 7700, което два пъти повече в сравнение с миналата година, а общият брой на наетите през 2017-а е 335 000.

Министърът на туризма заяви, че за обучението ще разчитат на хора от туристическия бранш и на професионалисти от Испания и Португалия, което е възможно благодарение на партньорските споразумения между министерството на туризма и центровете в тези държави.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОбразованиеЛайфстайлСнимкиСпорт и туризъмЗдравни съветиСпортЛюбопитноПсихологияАнкетиНормативни актовеОрганизацииНовиниИсторияФизиологияИнтервюта