Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Подписаха план за действия за законодателството за хората с увреждания

Подписаха план за действия за законодателството за хората с увреждания

Подписаха план за действия за законодателството за хората с увреждания - изображение

План за действие, свързан с приемането на законодателството за хората с увреждания подписаха вчера представители на управляващите, на инициативата „Системата ни убива“, на организациите на хора с увреждания и омбудсмана.

Страните се споразумяха законът за хората с увреждания да бъде обсъден от Националния съвет по интеграция днес и да бъде разгледан по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица, веднага след което да бъде приет от правителството на редовното му заседание, а на 19 октомври да бъде внесен в НС. Законите за хората с увреждания и за личната помощ ще бъдат обсъждани и приети в пакет от депутатите като това трябва да стане до средата на декември. Не на последно място в текста е посочено, че е нужно да бъдат предвидени допълнително в бюджета 150 000 000 лв.

Месечната финансова подкрепа ще бъде разпределена по следния начин – при степен на увреждане от 50 до 70,99 на сто тя ще е в размер на седем на сто от линията на бедност, от 71% до 90% - 15 на сто, над 90 вече е 25 на сто, а когато има чужда помощ става 30%.

Според споразумението в комплексната индивидуална оценка се включват както оценяването на потребностите, така и часовете за лична помощ. Това ще е ангажимент на отделите за социално подпомагане към АСП до момента, когато бъде създаден специализиран орган.

По отношение на проектозакона за личната помощ ще бъдат въведени ограничения за следващата година в целевата група. Потребители могат да са възрастни с 90 и над тази степен трайно намалена работоспособност и степен на увреждане с право на чужда помощ, деца с 50% и с 90%, както и деца с 90%, но без право на чужда помощ. Ще има и ограничение за максималния брой на часовете, които да се използват. Те не могат да са повече от 8 часа дневно или общо за месеца 168 часа.

От 1 януари 2019 г. да влезе в сила отпускането на месечна финансова помощ, до 1 април да бъдат готови правилника за прилагането на закона и методиката за индивидуалната оценка, а от 1 септември следващата година да започне и предоставянето на личната помощ, е посочено още в споразумението.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория