Начало Социални грижи Добрите практики Разговаряме с... "ПОдЛЕЗНО" – една полезна младежка инициатива, която преобразява българската градска среда

"ПОдЛЕЗНО" – една полезна младежка инициатива, която преобразява българската градска среда

"ПОдЛЕЗНО" – една полезна младежка инициатива, която преобразява българската градска среда - изображение

Градската действителност у нас ви се струва неприветлива, скучна и понякога  дори отблъскваща? Няма проблем – талантливите момичетата и момчетата от младежката инициатива "ПОдЛЕЗНО" са тук и ще се постараят да оправят нещата ;) От съществуването си до днес, екипът на младите урбанисти може да се похвали с няколко реализирани проекта в столицата, които са свежи, вдъхновяващи и... различни.

Как именно ентусиастите преобразяват българската градска среда, какви са мечтите, очакванията и бъдещите им проекти – разберете в следващите редове от Юлия Иванова, която е една от създателките на проекта.  

***
Здравейте, Юлия! Да започнем от самото начало – как се роди идеята за създаването на "ПОдЛЕЗНО" и кои са главните "виновници", които стоят зад осъществяването й?

Здравейте! На шести септември тази година нашата младежка инициатива отбеляза своя трети рожден ден. Всъщност, през 2013 година на тази дата трима души от настоящия ни екип - Ивайло Неделчев, Емил Михов и аз, за първи път представихме официално "ПОдЛЕЗНО". Това се случи на закриващото събитие на ежегодния форум "Идеите - това сме ние 2", организиран от Сдружение Обединени идеи за България. По време на форума в рамките на няколко дни трябваше да обсъдим по-подробно различни актуални проблеми, срещани в българския град и да открием подходящо решение за един от тях. Както вече се досещате, ние избрахме за наша мисия подлезите. Повечето от тях са неподдържани, опасни, неприятни, но също така и често използвани публични пространства. Стори ни се добра идея с общи усилия да възвърнем блясъка и живота на тези места.Мисията ви е ясна: да промените градската среда към по-добро – какви усилия ви коства това в личен и професионален план? А кой ви помага в начинанието?

Всяка добра кауза изисква да си напълно отдаден на нея, за да постигнеш желаните резултати. Честно казано, понякога ни е доста трудно да балансираме между личните, професионални ангажименти и задачите покрай ПОдЛЕЗНО. Определено ни коства доста от свободното време. Трябва да сме добре организирани и да комуникираме винаги помежду си, за да работим ефективно и да изпълним даден проект. Разбира се, не винаги напълно ни се получава.

Когато имаме нужда от помощ, се обръщаме към нашите доброволци и създаваме апели за набирането на нови. Тяхната помощ на терен и желанието да допринесат за нашата инициатива са много важни, за да реализираме даден проект. Със сигурност не бихме сме справили сами толкова бързо без тях.

През изминалите години успяхме да създадем много контакти с различни неправителствени организации, така че, в случай на проблем, се допитваме до тях и молим за съдействие. Успешно си партнираме също с някои райони и дирекции на Столична община. Безспорно, списъкът ни с благодарности е доста дълъг :)

С кои свои проекти се гордеете най-много? Разкажете повече за тяхната реализация, молим.

Доволни сме след всеки приключил проект, но имаме несъмнено два фаворита. Това са Музикалният и Филмовият подлез. При Музикалния подлез за първи път имахме пълната свобода да се развихрим, защото, освен да монтираме инсталации в нишите, ни позволиха също да рисуваме по стените. Музикалната тема наистина ни вдъхнови за всякакви чудновати идеи. Например - нов музикален инструмент “оргафон” - смесица между ксилофон и орган, изработен от водопроводни тръби, на който може да се свири с джапанка или други подръчни материали. За този проект проведохме собствена кампания за рециклиране на стари музикални носители - CD дискове, грамофонни плочи и касетки, които после използвахме за изготвянето на арт инсталациите в подлеза. Запознахме се с графити артисти, с които успешно работим и до днес.  Успяхме сами да се преборим с районната администрация и да подготвим цялата документация. Най-общо казано, работата по Музикалния подлез беше като революция за нас след по-скромния ни пилотен проект за Природния подлез.


Филмовият подлез е сред любимците ни, защото харесваме цялостната концепция на проекта. Вложихме много усилия да изберем подходящи заглавия на филми от различни категории и да подберем графити артисти, които биха искали да ги изобразят. Обсъждали сме многократно всеки дребен детайл по инсталациите, докато пасне в цялостната картина, а работата на терен беше щуро препускане. За първите две седмици на септември, за част от екипа подлезът беше като втори дом. Прекарвахме там всяка свободна минута през денонощието, за да приключим с всичко навреме. Сещам се за много комични ситуации, в които сме изпадали, а после сме се смели от сърце.

Така, например, през една от последните нощи, в които усилено работихме по подлеза, токът на целия квартал спря в 3 през нощта, поради временна авария и ние останахме на тъмно съвсем изненадващо. В такива моменти наистина не е препоръчително да си спомняш за всички филми на ужасите, които си гледал :)


Каква обратна връзка получавате за дейността си, а понеже предполагаме, че тя е предимно и само положителна – мотивира ли ви това да продължавате да се трудите?

В началото, когато стартирахме нашата инициатива, повечето хора сякаш пропускаха да ни поздравят за начинанието и коментираха, че няма нужда да се стараем, защото направеното от нас ще бъде разрушено във времето. Но това ни мотивира още повече, не се отказахме и продължихме напред. Сега, след вече четири успешни проекта, се радваме колко много се е променило отношението на хората. По време на теренната работа по Филмовия подлез почти нямаше минувач, който да не ни благодари с широка усмивка на лице, или да се поспре и да снима това, което сме направили. Случвало ни се е няколко пъти, докато работим по някой подлез, много признателни жители на квартала да ни почерпят с нещо сладко за хапване или дори да спрат с децата си и да започнат да ни помагат. Получаваме или се натъкваме и на много позитивни отзиви във Фейсбук. Радостта в очите на хората наистина ни трогва и това е една от основните причини, поради които не бихме искали да се откажем от всичко постигнато до момента.

Какви са някои от основните проблеми в ърбън действителността, на които се натъквате редовно, и дразнят ли ви те?

Най-често срещаният проблем, с който се сблъскваме ежедневно, е вандализмът. За наше огромно съжаление голяма част от младите българи нямат културата да пазят и ценят изградената среда около тях. Разбира се, че не ни е приятно, когато подобни хора посегнат на местата, които сме обновили. Нямаме нищо против да изкажат своето мнение, дори да ни критикуват, защото ценим обратната връзка от минувачите, които ползват нашите подлези. Бихме предпочели единствено това да стане лично посредством диалог, без да се съсипва направеното от нас и нашите доброволци.

Как си представяте идеалната градска среда – нарисувайте ни я с думи (а може и по друг начин ;)

Честно казано трудно ни е да си представим идеалната градска среда.  Звучи някак безинтересно, а освен това, ако всичко беше идеално, "ПОдЛЕЗНО" нямаше да съществува ;)

Има ли място и професионална реализация за младите урбанисти у нас? А отвъд границите на страната ни - как стоят нещата за хората, практикуващи професията?

Работа за урбанисти има, при това - много. Търсят се специалисти в частния, държавния сектор, в НПО сектора, а има и много възможности за развитие като свободна професия. Проблемът е, че не се "произвеждат" достатъчно специалисти и съм на мнението, че УАСГ трябва да обърне сериозно внимание на популяризирането на специалността и да увеличи броя на приеманите студенти. За да илюстрирам колко работа има, трябва да спомена, че само в рамките на първите два месеца след дипломната ми защита, без да съм си търсила работа, получих четири предложения - от Общини и частни фирми, а малко по-късно - и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Професията на урбаниста е много широкообхватна и предлага работа в стратегическото планиране, в устройственото планиране, но също така консултантска и научна работа, дори свободни интерпретации като… ами, като ПОдЛЕЗНО. :) Градски дизайн, социални или жилищни политики, икономика и насочване на инвестиционни намерения, недвижими имоти, трансгранични сътрудничества, управление на средства от европейски фондове, създаване на бази от данни, карти, културни маршрути и екскурзоводи… Това са само малка част от нещата, с които може да се занимава един урбанист. Не трябва да забравяме, разбира се, и вижданията и желанията на хората - жители и ползватели на средата, която се опитваме да подобрим, защото успехът на нашите планове зависи от щастието на хората, които живеят "в" тях - затова винаги трябва да работим в екип от различни специалисти и да се допитваме редовно до обществото, за да постигнем най-добрите резултати.

Работа за специалисти от тази професия има и в България, и в чужбина, но в България бих казала, че е по-предизвикателна. Страната ни се нуждае от урбанисти повече от много други европейски държави, тъй като у нас има процеси, които трябва да бъдат овладени, и е необходимо да се поставят основите на едно добро планиране, докато в западните държави има традиции в това отношение. Освен това, тук работим в условията на липса на информация, произвеждана за нуждите на планирането, което прави задачата ни едно голямо предизвикателство, но и определено по-вълнуваща и интересна.

Има ли проект, който дяволски мечтаете да осъществите, но все още е рано за това?

Антоан Екзюпери е казал, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, а в нашия екип обичаме да се чувстваме големи. :) Измежду смелите ни мечти са интерактивен и мултифункционален библиотечен център в Студентски град в София, цялостна концепция за озеленяване и саниране на кварталите с панелно строителство и "живи" междублокови пространства, арт музикално кафе, промотиращо градското изкуство и място, събиращо и вдъхновяващи различни артисти.

Какво да очакваме от вас в близкото бъдеще?

Плановете ни за следващата календарна година - 2017, са в процес на обсъждане, но ще се стремим да разкрасим още един подлез. За неговото преобразяване ни вълнуват теми като наука, спорт и изобразително изкуство. Много бихме искали и ще се постараем да разраснем дейността си и да се занимаваме с проекти, извън подлезите, но без да загубим своята артистична нотка. Много ще се радваме, ако успеем и да работим малко по-професионално, за да се отдадем на сферите, които ни вълнуват и ни се удават, а именно - градски дизайн и култура, интериор и екстериор, развитие на доброволчеството и на НПО сектора и въвличане на максимално много хора в каузите ни чрез доброволчески мисии и корпоративни тиймбилдинги.

Надяваме се, че хората ще продължат да ни подкрепят и може би, някой ден, нашите проекти ще повлияят на обществото и хората ще спрат да рушат създадената от някого красота в градовете ни :)

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиЛюбопитноСоциални грижиОрганизации