Начало Социални грижи Трудова ангажираност Видове трудова заетост Подбор на проекти по процедура "Специфични обучения" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за 2017 година

Подбор на проекти по процедура "Специфични обучения" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за 2017 година

Подбор на проекти по процедура "Специфични обучения" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за 2017 година  - изображение

От края на месец август 2017 година е факт стартът на подбора на проектите по процедура "Специфични обучения". Тя е част от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Основна цел на тази процедура е да се удовлетворят нарастващите потребности на българския пазар на труда, особено тези на бързоразвиващите се и конкурентноспособни сектори на икономиката в страната ни. Друга основна задача е да се преодолее диспропорцията между качеството на образованието, количеството завършващи специалисти и потребностите на компаниите, които могат да се похвалят с висока добавена стойност на труда (например - от секторите на информационните и комуникационните технологии и преработвателната промишленост), с развитие, основаващо се на знания и високи технологии.

Процедурата предоставя възможността работодателите да осигурят на хората си специфично продължаващо обучение. Те мога да наемат и безработни, които да се обучат в конкретните познания, необходими за естеството на работа в компанията. Така следва да се осигури подкрепа за добра квалифицираност за т.нар. професии на бъдещето. Компаниите ще могат да отговорят и на друго предизвикателство за развитието им – „недоимъкът” на българи с необходимата квалификация. От своя страна, обучените съгласно условията на програмата безработни или заети служители, ще могат да работят на позиции, осигуряващи над средните за България доходи.

Процедурата "Специфични обучения" е финансирана от Европейския социален фонд. Общият бюджет е 10 000 000 лв., който се разпределя между двата й основни компонента, според прилагания режим на държавна подкрепа. По Компонент 1 кандидатите имат възможност да получат безвъзмездна финансова подкрепа между 50 000 лв. и 3 911 660 лв., а по Компонент 2 – между 50 000 лв. и 391 166 лв. Цената на обучението на едно лице, участващо в проект, не бива да надвишава 3 000 лв.

Дейностите, които кандидатствалите работодатели следва да вложат в проектните си предложения, трябва да са свързани с приобщаването на неактивните/безработните лица в специфични за конкретната компания обучения. Работодателите трябва да осигурят на успешно завършилите обученията лица несубсидирана заетост. Дейностите може да са с насоченост към включването в специализирани чуждоезикови обучения за съответните позиции и включване на заети лица в специфични за конкретното работно място обучения.

След успешното завършване на обученията участвалите работодатели са длъжни да запазят заетостта на поне 50% от представителите на целевите групи, включени в дейностите, за период от половин година след края на проекта.

Крайният срок за представяне (единствено по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) като се използва Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) на проектното предложение е 31.10.2017 г., 17:30 часа.

По статията работи: Виктория Милова

Източник и снимка: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниОрганизацииИсторияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСнимкиФизиологияАнкетиАлтернативна медицинаЛечения