Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Повече от 49 000 души получават топъл обяд по европрограмата за храни

Повече от 49 000 души получават топъл обяд по европрограмата за храни

Повече от 49 000 души получават топъл обяд по европрограмата за храни - изображение

Повече от 49 000 българи от 205 общини в страната получават топъл обяд. От услугата се възползват шест пъти повече мъже и жени в сравнение с началото преди три години.

Осигуряването на топъл обяд се реализира по Оперативната програма за храни или основно материално подпомагане, която е съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Средствата надвишават 100 000 000 лв.

Този вид услуга е предназначена за хора, които получават месечни социални помощи, имат тежки увреждания, които им пречат да се грижат за себе си, както и за такива, които нямат доходи и близки до себе си, за бездомни и скитащи също.

Освен обяд нуждаещите се често получават и допълнителна помощ.Става дума за консултации, помощ за попълване на документи, за търсене на работа, а в някои от общините се осигурява възможност за социален живот на хората, на други места се дават допълнително средства за отопление. Всичко това се прави въз основа на индивидуална оценка.

Отлични са и финансовите резултати по изпълнението на ОП. В момента стойността на сключените договори надхвърля 98% от бюджета, а с оставащите до края на програмата пари топъл обяд ще получават само крайно нуждаещите се и най-уязвими българи.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: asp.government.bg
Снимка: makemevip.info

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиРецептиЛайфстайл