Начало Социални грижи Трудова ангажираност Видове трудова заетост Повече от 18 000 българи ще започнат да работят по плана за действие по заетостта за 2018 г.

Повече от 18 000 българи ще започнат да работят по плана за действие по заетостта за 2018 г.

Повече от 18 000 българи ще започнат да работят по плана за действие по заетостта за 2018 г. - изображение

Над 18 000 наши сънародници следва да започнат нова работа по правилата на програми и мерки, описани в Националния план за действие по заетостта през 2018 г. Официалното одобрение на документа е направено на заседание на правителството на 18.01.2018 г. Съгласно неговото съдържание е предвидено над 10 600 души да започнат да се обучават, за да бъдат далеч по-конкурентоспособни на трудовия пазар. Дейностите, заложени в гореспоменатия документ, са финансирани в рамките на одобрените средства за активната политика на трудовия пазар. Сумата възлиза на 73 млн. лв.

От началото на 2018 г. е предвидено увеличение и на финансовото работно възнаграждение на лицата, наети по плана за безработни. Парите за заплати на младежите, включили се програмата "Старт на кариерата", ще се повишат. Така от 550 лв. - сумата за тях ще скочи - до 600 лв. За младежите, занимаващи се с медиаторска дейност в общините, заплатите ще се повишат на 630 лв., а за психолозите и "мениджърите на случаи" – от 600 лв. до 650 лв. Финансовите възнаграждения за медиаторите от ромски произход, които имат средно образование, пък скачат от 500 лв. до 550 лв., а при вишистите – от 550 лв. на 600 лв. Парите за подкрепената заетост при хората, страдащи от трайни увреждания, или групи български граждани в неравностойно положение, започващи работа на несубсидирани работни места, парите ще се увеличат от 300 на 500 лв.
 
Работните заплати на хората, включили се в определен вид субсидирана заетост, следва да се съобразят с минималното трудово възнаграждение (от началото на 2018 г. то се увеличи, достигайки 510 лв. при пълен работен ден). И така, плащането за всеки, нает съгласно всички мерки на плана по заетостта, ще се увеличи от 300 лв. на 400 лв. Ако безработен висшист бъде нает на работа, работодателите ще бъдат субсидирани с дължимите осигуровки, както и с 480 лв. Другата част от работната заплата следва да бъде изплащана от хората, осигуряващи трудовата позиция.

Предвидено е съгласно условията на мярката за насърчаване на работодателите да бъдат наети и хора от приоритетните групи – т.е. хората, търсили си дълго време работа. Работодателите, решили да наемат лица именно от тази група, ще получат пълно финансиране на разходите по заплатите и осигуровките им.

Освен това – регионалните програми по заетост на 28 области предвиждат през следващите 12 месеца на работа да тръгнат около 2000 българи, а по проект "Красива България" – още 200.

По статията работи: Виктория Милова

Снимка: volunteeringmatters.com

Източник: government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиТестовеСнимкиОрганизацииФизиологияАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения