Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Повдигат обвинения за фалшивите ТЕЛК-ове в Силистра

Повдигат обвинения за фалшивите ТЕЛК-ове в Силистра

Повдигат обвинения за фалшивите ТЕЛК-ове в Силистра - изображение

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че от НОИ се източват милиони чрез фалшиви решения на ТЕЛК. Той каза, че става дума за стотици милиони, които буквално изтичат и не достигат до хората, които имат реално нужда от тях.

Констатацията на заместника на Сотир Цацаров е въз основа на продължилите две седмици проверки, осъществени в цялата страна. Иван Гешев обяви, че са на лице процеси и тенденции, свързани с възможността парите от осигурителния институт и здравната каса да не отиват към хора с увреждания и болни, а към такива, които не би трябвало да ги вземат.

В основата са фалшивите документи. Установено е, че в някои райони процентът на пенсиите за инвалидност стига до 28% от всички пенсии. Първенството се държи от Силистра, където процентът е 28,6. Затова и именно там предстои да бъдат повдигнати обвинения. Проверките ще продължат във всички области на страната.

Иван Гешев оповести още, че 70% от хората, които са разпитани, не са били наясно от какво са болни, не знаят дали са лежали в болница, нито какви документи са необходими за ТЕЛК.

От своя страна главният секретар на МВР заяви, че цената за фалшивото решение стига до 2500 лв. Ивайло Иванов каза още, че са установени посредници за издаването на фалшиви документи, които взимат 600 лв.

Като политическо изказване и произвеждане на фалшиви новини и внушения определи от своя страна изреченото от заместник-главния прокурор Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ и дори заяви, че става дума за репресия над хората с увреждания.

Ваня Григорова беше категорична, че Иван Гешев е направил единствено политически изказвания без никакви доказуеми и реални данни. Тя категорично опроверга и това, че НОИ няма контрол над ТЕЛК. „Това не е вярно. Член 98 от Кодекса за социално осигуряване ясно е определил съществуването на медицински комисии, които преглеждат всяко от решенията и обжалват онова, в което има нещо нередно“, каза тя.

Ваня Григорова припомни още и това, че за последните седем години от един милион проверени само двадесет души са обявени за работоспособни.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bgonair.bg
Снимка: ars.sante.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниСпециалистиЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицина