Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето Планът за осъществяване на програмата за превенция на насилието над деца е публикуван за обсъждане

Планът за осъществяване на програмата за превенция на насилието над деца е публикуван за обсъждане

Планът за осъществяване на програмата за превенция на насилието над деца е публикуван за обсъждане - изображение

МТСП публикува за обществено обсъждане проекта на плана, чрез който реално ще се изпълнява Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца в периода 2019 г. – 2020 г.

В документа са набелязани мерки и дейности, чиято основна цел е създаването на ефективна система за превенция на домашното насилие над деца. Сред другите задачи са възможността да се развият разнообразни услуги и инструменти за работа с деца, които са жертви или самите те са извършили насилие.

Един от важните елементи е свързан с повишаването ефективността на мерките. Предвижда се да продължи реформата в областта на детското правосъдие като бъде подготвен закон за деца, които са в конфликт със закона и нарушаващи обществения ред, въвеждането на стандарти за използване на т.нар. „сини стаи“, както и разработването на индикатори за събиране на данни за децата, жертви на насилие и поддържане на интегрирана база данни.

Ще се направи възможното националната телефонна линия за деца 116 111 да стане известна и разпознаваема в обществото, за което ще помогне и информационната кампания за разпознаване на видовете насилие и насочване на общественото внимание към темата.

Предвижда се да бъда направено национално проучване в цялата страна, което да даде отговори на важните въпроси не само за извършваното над деца насилие, но и за капацитета на системите за закрила.

По отношение на успешната система за превенция идеите са да бъдат развити програми за позитивно родителство и за работа с деца от детските градини и училищата както и да бъде подобрена дейността на полицията.

Сериозни действия предстоят и за превенция на сексуалното насилие, злоупотреба и експлоатация на децата.
Общественото обсъждане ще продължи до 18 април 2019 г.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg
Снимка: atlasinfo.fr

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниПсихологияАнкетиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииЛеченияНормативни актовеСпортИнтервютаБотаникаСпециалистиРецептиХранене при...ТестовеОбразованиеЗаведенияКлинични пътекиИзследвания