Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Пенсионерите протестираха пред МС с искане за достоен живот

Пенсионерите протестираха пред МС с искане за достоен живот

Пенсионерите протестираха пред  МС с искане за достоен живот - изображение

Представители на множество организации на пенсионерите в страната се събраха днес пред сградата на Министерския съвет в столицата.

Възрастните хора поискаха пенсиите да бъдат преизчислени, а размерът им съобразен със средните стойности на осигурителния доход и на инфлацията, настояват още минималната пенсия да бъде 55% от минималната заплата и това да стане от началото на 2019-а. Не на последно място е искането им да бъде приет закон за възрастните хора.

На протеста днес отново беше припомнено, че пенсионерите не за първи път поставят исканията си, а преди почти пет месеца са изпратили до НС петиция и подписка с исканията. Копие от документа има още в президентството, при премиера и омбудсмана. До момента не са получили отговор.

Министърът на труда и социалната политика заяви по повод протеста днес, че увеличение е предвидено, а ако то достигне 308 лв., каквото е искането, в системата ще настъпи дисбаланс. Бисер Петков каза още, че пенсиите се индексират всяка година, а планираните разходи за тях за следващата година са почти десет милиарда при това са с 500 000 000 лв. повече от тази година.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnt.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиОрганизацииЗдравни съвети