Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Пенсии за осигурителен стаж и възраст

Пенсии за осигурителен стаж и възраст

Пенсии за осигурителен стаж и възраст - изображение

За да придобият право на пенсии за осигурителен стаж и възраст, всички осигурени лица трябва да са навършили определената за България пенсионна възраст и да притежават определен стаж.

Таблицата отразява данни от Чл. 58, Ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване:

Ако хората не могат да придобият право на пенсия по горните условия, до 31.12.2011 година, то те имат право да получават пенсионно възнаграждение след навършване на 65 години (за мъже и жени). Също така трябва да имат и не по-малко от 15 години реален осигурителен стаж.

От 31.12.2011 г. възрастта за пенсиониране може да бъде проследена в таблицата по-долу:

Правото на пенсионно възнаграждение не може да се погаси по давност. Лицата, които по време на предходна година са изпълнили критериите за получаване на пенсионно възнаграждение на база осигурителен стаж и възраст ще имат възможност да се пенсионират и през следващите години, без значение дали са се появили промени в условията за пенсиониране.

Размер на пенсионните възнаграждения за навършена възраст и натрупан стаж

Той се определя като основният доход, от който се изчислява пенсионното възнаграждение се умножи със сумата, включваща: 1,1% и определената пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж, които остават. Ако гражданите притежават осигурителен стаж без превръщане и той е повече от нужния за придобиването на право на пенсионно възнаграждение (по Чл. 68, Ал. 1 и 2 за определената календарна година), а в същото време те продължават да бъдат на работа и да се трудят, без да получават пенсионно възнаграждение, то процентът за всяка година осигурителен стаж след настъпване на тази възраст процентът е равен на 3.

От 01.01.2012 г. той нараства до 4% за съответната пропорционална част от процента за натрупаните месеци осигурителен стаж. Процентното число за всяка година стаж след навършването на определените по чл. 68, ал. 1 години се дефинира като осигурителен стаж, който е календарен, без превръщане и е придобит след 31.12.2006 г.

Минималният размер на пенсионното възнаграждение за придобит осигурителен стаж и навършена възраст според Чл. 68, Ал. 1 и 2 се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. За времето от 1 януари до 31 май 2012 г. e 136,08 лв., от 1 юни до 31 март 2013 г. – 145 лв., от 1 април 2013 г. до 30 юни 2014 г. – 150 лв., а от 1 юли 2014 г. - 154,50 лв.

Пенсионното възнаграждение за придобит осигурителен стаж и навършена възраст според Чл. 68, Ал. 3 за хората, които са се пенсионирали с 15 години осигурителен стаж и са навършени 65 години и 8 месеца през 2014 г. (за мъже и жени), не може да е по-малко от 85 % от минималната стойност на пенсионното възнаграждение по Чл. 68, Ал. 1. За периода от 1 януари до 31 март 2013 г. то е в минимален размер (123,25 лв.), от 1 април 2013 г. до 30 юни 2014 г. – 127,50 лв., а от 1 юли 2014 г. - 131,33 лв.

Сумата, от която се изчислява пенсията се определя като средномесечният осигурителен доход за 12 месеца преди този на отпускането на пенсионното възнаграждение се умножи по индивидуалния коефициент на лицето.

Индивидуалният коефициент на всеки гражданин може да се изчисли от доходите на лицето, върху които са внесени осигурителни вноски за три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 01.01.1997 г. по негов избор и от доходите за времето след тази дата (до фактическото пенсиониране).

Средномесечният осигурителен доход се може да се изчисли чрез стойността на възнаграждението или осигурителния доход, върху които са се внасяли или са били дължими осигурителните вноски на хората по Чл. 4, Ал. 1, 2 и Ал. 3, т. 5 и 6. За самоосигуряващите се и за лицата по Чл. 4а, Ал. 1 сумата се изчислява от дохода, върху който са внесени осигурителни вноски.

Когато за времевия период, от който се изчислява индивидуалният коефициент, се включва и времето на платен отпуск, временна нетрудоспособност, бременност и раждане, се има предвид и:

1. времевият период на платен отпуск (възнаграждението за него, върху което се внасят или се дължат осигурителни вноски);

2. времевият период на временна нетрудоспособност, бременност и раждане, за който е получавано парично обезщетение от общественото осигуряване

3. времевият период на отпуск по Чл. 157, Ал. 1, т. 4 и 5 от Кодекса на труда – финансовото възнаграждение, върху което са се внасяли внесени или се дължат осигурителни вноски.

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниСнимкиОрганизацииНормативни актовеПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСтатистически проучвания