Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Парламентът прие промените в КТ, според които осиновителите ще ползват едногодишен отпуск

Парламентът прие промените в КТ, според които осиновителите ще ползват едногодишен отпуск

Парламентът прие промените в КТ, според които осиновителите ще ползват едногодишен отпуск - изображение

Народното събрание одобри промените в трудовия кодекс, благодарение на които, хората осиновяващи дете, ще имат същите права като биологичните родители както по отношение на отпуските, така и що се отнася до обезщетенията.

Както националният здравен портал framar.bg вече ви информира, става дума за възможността родителите да използват 365 дни за отглеждането и адаптацията на детето, което са осиновили. Промените гарантират, че правата на хората, които осиновяват, са същите като на биологичните родители и мотивират желаещите да предприемат подобна важна стъпка.

В същото време депутатите не одобриха, внесеното от левицата предложение, според което право на 90-дневен отпуск имат и семействата, които осиновяват дете над 5 години.

Депутатът от БСП Георги Гьоков определи промените като добри и консенсусни, но изрази недоумението си, че мнозинството не е одобрило идеята им за отпуск при осиновяване на дете над 5 години. По време на изказването си от трибуната на парламента, той подчерта, че в България около 80% от децата в регистъра за осиновяване са на възраст над 5 години и от тях само 10% биват осиновени.

Депутатът поясни, че за съжаление предпочитанията за приемане в семейството са насочени към малчугани до петгодишна възраст. Той коментира становището на Комисията за защита от дискриминация, според която не е дискриминация лишаването на тези родители да ползват отпуск с думите: „Странно тълкуване на ситуацията“. Георги Гьоков беше категоричен, че отхвърляйки идеята на левицата, народното представителство не постига в пълна степен целите, които са в основата на законопроекта и не повишава мотивацията да бъдат осиновявани деца над 5-годишна възраст.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg
Снимка: личен архив

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиНормативни актовеСпортИстория