Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Павлина Григорова посети пътуващата приемна на омбудсмана

Павлина Григорова посети пътуващата приемна на омбудсмана

Павлина Григорова посети пътуващата приемна на омбудсмана - изображение

В 10 часа тази сутрин Павлина Григорова се качи от гарата в град Левски, за да се срещне с омбудсмана и да постави някои от важните не само за нея, но и за толкова много хора с подобна съдба въпроси. Времето, с което разполагаше авторката на множество книги и настоящ представител на една от най-уязвимите групи в обществото ни – хората с увреждания, беше до момента, в който влакът спре в Горна Оряховица.

„Чувствам се удовлетворена. Мая Манолова се оказа непринудена и сърдечна, държеше се естествено и сякаш се познаваме от дълго време. Представих й писмо, в което задавам множество въпроси, както и цялата документация. Разказах й за няколко случая на хора със сериозни проблеми, които се нуждаят от подкрепа“, разказа Павлина.

Пред омбудсмана тя за пореден път е подчертала, че от новата наредба за медицинската експертиза са засегнати около 450 000 души.

„Говорих й за прословутата наредба 2 на ТЕЛК, за безумието на всеки 9 месеца да доказваме, че сме болни и имаме нужда от помощни средства. Както в писмото и сега я попитах как да се лекувам, когато държавата ограничава точно това мое право. Зададох въпроса дали е наясно колко хора няма да имат алтернатива за лечение след спирането на биологичните медикаменти и въвеждането на мораториум върху тях. Говорихме и за закона за личната помощ. Всички знаят мнението ми, че той реално решава само проблемите на децата с увреждания и техните родители, но какво става с такива като мен“, обясни още Павлина.

Разговорът с националния обществен посредник й дава надежда. Може би защото, купувайки си билета заранта, научава, че мястото й е точно в купето на омбудсмана. Случайност, може би. Признава, че е очарована от поведението на Мая Манолова и начина, по който е общувала с хората. „Намери време за всеки, дори и за онези, които просто бяха дошли да я поздравят или да й поднесат цвете“, сподели още Павлина, която не спира да таи надежда, че най-накрая нещата ще започнат да се случват, че няма да се строи покрив, преди да са поставени основите, че ще бъдат направени реални реформи, в чийто център са онези, които имат огромна нужда от подкрепа от страна на държавата.

Като човек на словото, тя носи вярата в себе си, но това не прави по-лек за преглъщане въпроса, който Павлина задава многократно: „Колко струва живота на една майка, дала на тази държава три деца и работила в името и за ползата на тази държава? Ненужна ли съм?“

Автор: Гергана Караилиева
Снимка: Личен архив

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСпортСнимкиАнкетиАлт. медицина