Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Още 33 специализирани институции за деца ще бъдат закрити до 2021 г.

Още 33 специализирани институции за деца ще бъдат закрити до 2021 г.

Още 33 специализирани институции за деца ще бъдат закрити до 2021 г. - изображение

До 2021 г. предстои да бъдат закрити още 33 специализирани институции, в които има 900 деца. Това стана ясно по време на среща между заместник социалния министър Росица Димитрова и представители на Каталунския институт за настаняване в семейството и осиновяване.

Как може да се усъвършенства системата за закрила на децата у нас, беше основната тема на разговорите. Заместник-министърът на труда и социалната политика представи пред гостите информация за стартиралата преди осем години деинституционализация на специализираните институции.

Равносметката показва, че до 2015-а са закрити 101 специализирани места за малчугани и всички за млади хора и деца с увреждания, половината домове за медицински и социални грижи за деца от 0 до 3 години, както и голяма част от домовете за деца, лишени от родителска грижа.

В същото време в 84 български общини функционират 282 Центъра за настаняване от семеен тип, приютили 3000 младежи и деца. Заедно със Здравното министерство са изградени и Центрове за настаняване на деца с увреждания, които се нуждаят от постоянна грижа и предстои откриването на още 20 от този вид. Росица Димитрова сподели пред участниците в срещата, че предстои и създаването на Центрове за подкрепа на деца с високорисково поведение.

Във фокуса на вниманието беше още и темата за приемната грижа и нейното прилагане както у нас, така и в Каталуния. 2400 са приемните семейства у нас, а в тях живеят 2300 деца. Голямата цел, на която са подчинени действията през последните години, е да спре процесът на настаняване в институции, но и приемните родители да бъдат насърчени да приемат деца с увреждания, жертви на насилие и трафик. В този дух е заявеното от българска страна, че подобряването на поднормативната уредба за осиновяване, е сред приоритетите на социалното ведомство.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиИсторияОрганизацииЛайфстайлАнкетиЛюбопитно