Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Официалният старт на еврофорума за социално предприемачество е на 16 април

Официалният старт на еврофорума за социално предприемачество е на 16 април

Официалният старт на еврофорума за социално предприемачество е на 16 април - изображение

Официалното откриване на европейския форум за социално предприемачество ще се състои на 16 април.

Форумът се провежда за седми път. В София ще бъдат представени над сто социални предприятия от България, Франция, Италия, Испания, Англия, Гърция и Турция, които ще представят продукти и услугите, които предлагат.

В официалната церемония по откриването ще се включи и Мариан Тейсен, еврокомисар по заетостта, социалните въпроси и уменията.

По-голямата част от фирмите са от преработващата, хранително-вкусовата и текстилната промишленост. Други предлагат различни услуги, насочени към хората в неравностойно положение. В това е на практика и смисълът на социалните предприятия. Те създават условия и дават шанс на тези хора като им съдействат по отношение на трудовата реализация и социалното включване.

Европейският форум е мястото, където фирмите могат да демонстрират постиженията си, свързани с едни от най-уязвимите социални групи. Организаторите информират, че ще бъдат представени предприятия, в които трайно безработните и хората с увреждания повишават уменията си, ще могат да се видят и фирми, които са създадени в резултат именно на повишените умения, компетентности и квалификация на различните групи от обществото.

Солидарността, социалната справедливост, сближаването и равният достъп до заетост са стълбовете на социалната икономика, която има за цел да привлече хората. И затова ще стане дума по време на събитието следващата седмица. Специалистите са убедени, че този тип икономика може да изиграе стабилизираща роля в Европа, но и да отговори на социалните и политически предизвикателства, пред които са изправени страните от Стария континент.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg
Снимка: euroipse.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиСнимкиЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпортАлт. медицина