Начало Социални грижи Добрите практики Актуално От 2 януари хората с увреждания могат да кандидатстват за безплатна електронна винетка

От 2 януари хората с увреждания могат да кандидатстват за безплатна електронна винетка

От 2 януари хората с увреждания могат да кандидатстват за безплатна електронна винетка - изображение

Промените в наредба, издадена от министрите на транспорта и на социалната политика, която ще бъде публикувана в Държавен вестник, дава възможност на хората с увреждания да подават заявление за безплатна електронна винетка от 2 януари 2019 г.

Няма изменения в условията за освобождаване от заплащането на този вид такса. Правото на безплатна винетка имат хората с и над 50 % намалена работоспособност и увреждане и хора и семейства, които се грижат за деца с увреждания до 18 години. Според регламента правото е за един собствен или общ между съпрузите автомобил, чийто двигател е с обем до 2000 куб.см. и с мощност до 117,64 kw.

Заявленията се приемат в дирекциите „Социално подпомагане“, но могат да се изпратят по пощата и по електронен път. От социалното министерство информират, че до отпечатването на новите формуляри ще бъдат използвани действащите в момента.

До 1 април 2019-а освен заявленията трябва да бъдат представени още и следните документи:

  • копие на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, когато този документ не е в ДСП и оригинал за справка;
  • копие на пълномощно, когато упълномощен човек подава заявлението;
  • копие от свидетелство за регистрация на автомобила част I – лице и гръб и оригинал за справка

След 1 април вече няма да има нужда от копия на ТЕЛК и от свидетелство за регистрация на колата, тъй като справките ще се правят по служебен път.

Безплатните винетки са валидни за една година. Заявлението се подава 10 дни преди изтичането на срока на старата винетка.

От Агенцията за социално подпомагане обобщават, че през 2018-а са предоставили 228 000 безплатни винетки на хора с увреждания в страната.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицина