Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания От 1април 2019-а приемат заявленията за индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания

От 1април 2019-а приемат заявленията за индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания

От 1април 2019-а приемат заявленията за индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания - изображение

Хората с увреждания вече могат да подават заявления за изготвянето на индивидуална оценка на нуждите им.

От социалната агенция съобщават, че екипите им са готови да приложат нормативната уредба. Началниците на специализираните отдели във всички 147 дирекции в страната са преминали през обучение, утвърдени са необходимите документи, сред които формулярът за самооценка и заявлението-декларация за изготвянето на индивидуалната оценка.

От АСП отново припомнят, че индивидуалната оценка ще бъде изготвяна от специализиран отдел към всяка дирекция, а в основата й е самооценката, която е направена от човека с увреждане. Тези отдели са вече готови и в тях работят 986 души.

За да бъде обективна оценката на потребностите, в самооценката са включени и множество уточняващи въпроси. Когато човекът има нужда от лична помощ и за да бъде определен броят на часовете, задължително се провежда среща между него и социалните работници.

От Агенцията уточняват, че реално личната помощ ще започне да се предоставя от 1 септември 2019-а.
До 31 декември 2020 г. право на лична помощ имат хората с и над 90% увреждане или намалена трудоспособност и децата с и над 50% -всички те с право на чужда помощ, както и децата без право на чужда помощ, но с и над 90% увреждане.

Заявления да им бъде изготвена индивидуална оценка трябва да подадат и онези, чиито социални оценки, направени по реда на вече отменения закон за интеграция, изтичат. Към момента хората, които получават месечна финансова помощ за определен срок и нямат други нужди, не е нужно да подават заявления.

Според предварителните данни около 80 000 хора с увреждания отговарят на условията.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: asp.government.bg
Снимка: rhb.ch

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииСнимкиСпорт и туризъм