Начало Социални грижи Добрите практики Актуално От началото на юни започва реализацията на 28 регионални програми за заетост

От началото на юни започва реализацията на 28 регионални програми за заетост

От началото на юни започва реализацията на 28 регионални програми за заетост - изображение

От началото на юни започва реализацията на 28 регионални програми за заетост. Те бяха утвърдени от социалния министър Бисер Петков.

Близо осем милиона лева, чрез които ще бъде финансирана заетост, са отпуснати в държавния бюджет тази година. От тях ще се възползват 2218 безработни. По-голямата част – 1753-а ще бъдат ангажирани на пълен работен ден, а останалите 465 души ще бъдат заети почасово.

Възнаграждението, което е предвидено за 8-часов работен ден, е 510 лв., а при почасовата заетост ще се дават по 3,07 лв. на час. Осигуровките също се финансират от бюджета на социалното министерство. Делът на общинските и областни администрации към програмите е около 234 000 лв. Тези средства са предназначени за разходи, свързани с поддържането на дейности от местно значение. Става дума за опазването и грижата за читалища, детски градини, училища, детски площадки, паркове, паметници на културата, пътища и други.

В този вид програми за заетост ще бъдат включени млади хора до 29 години, мъже и жени над 50-годишна възраст и такива, които дълго време са без работа.

От ведомството припомнят, че промените в Закона за насърчаване на заетостта преди две години доведоха не само до корекция начините, по които биват разработвани, одобрявани и финансирани регионалните програми, но и до възможността местната изпълнителна власт да играе ключова роля в този процес.

Всички утвърдени от министъра програми са съобразени с приоритетите на района, които от своя страна са част от областната стратегия. Съобразявайки се с нуждите си всяка община решава какви са дейностите, които ще изпълнява и определя броя на хората, които ще започнат работа.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияНормативни актовеОрганизацииАнкети