Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето От МТСП представиха политиките за децата пред специалния докладчик на ООН

От МТСП представиха политиките за децата пред специалния докладчик на ООН

От МТСП представиха политиките за децата пред специалния докладчик на ООН - изображение

Политиките на социалното министерство, насочени към децата и семействата бяха представени от заместник-министър Зорница Русинова пред специалния докладчик на ООН по въпросите за защита на децата Мод де Бор-Букикио.

Заместник социалният министър насочи вниманието към осъществените в последните години сериозни промени в законодателството, голяма част от които са насочени именно към закрилата и благосъстоянието на малчуганите. Сред основните е реформата за закриването на всички специализирани институции. Тя започна, когато преди 9 години беше приета националната стратегия за деинституционализацията на децата.

За времето от 2010 г. досега броят на малчуганите в специализирани заведения е понижен с над 91%. От 7587 през 2010-а към края на януари 2019-а техният брой е 623. Намалели са и специализираните институции от 137 до 25.

Животът на децата, които вече не са в специализираните институции, се е подобрил значително, отчитат от социалното ведомство.

Мод де Бор-Букикио беше запозната и с функциониращата у нас национална телефонна линия за деца 116 111. Миналата година на нея са приети над 60 000 повиквания. Проведени са 699 консултации, свързани с насилие над деца.

Зорница Русинова представи пред госта от ООН и новия закон за социалните услуги като подчерта, че бюджетът е с 30% по-висок в сравнение с 2018-а.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиПсихологияФизиологияЗдравни съветиСпортИсторияНормативни актовеЛеченияАнкетиСпециалистиРецептиТестовеХранене при...Алт. медицинаИнтервютаОрганизацииЗаведенияОбразованиеКлинични пътекиИзследванияБотаника