Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица От мерките за трудова мобилност през 2019-а могат да се възползват 250 души

От мерките за трудова мобилност през 2019-а могат да се възползват 250 души

От мерките за трудова мобилност през 2019-а могат да се възползват 250 души - изображение

250 безработни имат възможността да започнат работа в населено място, различно от това, в което живеят.

Мерките за насърчаване на трудовата мобилност на АЗ са насочени към безработни, регистрирани в бюрата по труда и насочени от специалистите в тях.

Голямата цел е да бъдат стимулирани всички без работа и особено онези, които живеят в населени места, отдалечени от икономическите центрове. В същото време се създават условия професионално подготвени хора да бъдат насочени към работодатели, които имат недостиг именно от квалифицирана работна ръка.

Предимството е, че се поемат половината от разходите за транспорт за една година. Когато хората започват работа на повече от 50 км. от мястото, където живеят, те получават отново за срок от 12 месеца до 200 лв. всеки месец за възстановяване на част от разходите за наем на жилище, за такса за детска градина и интернет услуги.

По данни на АЗ 130 души са използвали преференцията през 2018-а. От тях на 40 са възстановени половината от направените разходи за всекидневно пътуване, а други 87 са получили до двеста лева за разходите си.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: az.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноАнкети