Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица Отчитат понижение с над 22% на безработицата в страната

Отчитат понижение с над 22% на безработицата в страната

Отчитат понижение с над 22% на безработицата в страната - изображение

От началото на годината до края на септември безработицата у нас е намаляла с над 22%, показват данните на Агенцията по заетостта. 183 846 са хората без работа, а регистрираните само през септември са 25 868.

В същото време 18 280 души са станали част от трудовия пазар през септември. Малко над две хиляди души са станали част от субсидираната заетост, над хиляда са включени в схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси“, а 627 в програми и други 265 в мерки за обучение.

Над 17 хиляди работни места са обявила работодателите през миналия месец, а по-голямата част от тях са в частния сектор. Най-активно продължава да е търсенето в сферата на преработващата промишленост, образованието, търговията и хотелиерството.

Бизнесът има нужда най-много от работници в добивната и преработвателна промишленост, строителството и транспорта, продавачи и преподаватели.

В същото време от Агенцията съобщават, че по време на трудовите борси, организирани в двайсет и два български града, са обявени малко над 2020 свободни работни места.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: az.government.bg
Снимка: financeaz.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиЛюбопитноОрганизацииСпорт