Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Отпускане на пенсия за особени заслуги

Отпускане на пенсия за особени заслуги

Отпускане на пенсия за особени заслуги - изображение

На 01.01.2013 г спира да действа възможността за отпускане на пенсионно възнаграждение за особени заслуги към българската нация и държава според разпоредбите на КСО. След тази дата започва да действа закон за награждаването на тези лица. Този административен акт урежда условията и реда за предоставянето на държавна финансова награда за сънародниците ни, имащи особени заслуги към държава. Редът за предоставянето и превеждането на наградата се определя чрез акт на Министерски съвет.

Този тип пенсионни възнаграждения не се отпускат по субективно, защото се превеждат въз основа на преценката на държавните органи. Основание за отпускането на този вид възнаграждение, са особените заслуги на лицата. Те се изразяват във вид на конкретен принос в разнообразните области на обществения живот – спорт, наука, изкуство, образование, култура.

За отпускането на това пенсионно възнаграждение трябва да се подготви доклад, който играе ролята и на предложение на даденото ведомство на Министерски съвет. В доклада се описват конкретните заслуги на лицето, посочва се характера им, отправя се предложение към Министерски съвет (МС). Така направеното предложение евентуално се приема и се внася в Народното събрание.
Размерът на наградите ще се определя ежегодно, заедно със Закона за държавния бюджет. Пожизнените и периодичните държавни финансови награди се превеждат с решение на Народното събрание и се поемат от бюджетите на министерствата, чиито министри са вносителите на предложението. Еднократните награди се превеждат чрез акт на Министерски съвет, от чийто бюджет се поема изплащането им.

Министърът, до когото е постъпило предложение за предоставянето на периодичната финансова награда назначава комисия, преценяваща предложенията, вида, размера и срока на предоставянето на определената сума. В комисиите се включват служители на съответното министерство, както и други специалисти от съответната или сродна област, които се уточняват от пресслужбата на правителството.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлАнкетиИсторияНовиниСнимкиОрганизацииЛюбопитноЗаведенияНормативни актовеЗдравни съветиПсихологияСтатистически проучванияСпортГеографияПроизводители