Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Отпускане на пенсионни възнаграждения в България

Отпускане на пенсионни възнаграждения в България

Отпускане на пенсионни възнаграждения в България - изображение

Правото на пенсиониране има ключово значение за системата на осигурителното законодателство.
Пенсионното възнаграждение се определя като периодично финансово заплащане. То следва да се придобие при наличието на определен законови предпоставки. Те са различни и зависят от конкретния вид.

Нормативният акт, кореспондиращ с обществените отношения, които касаят пенсионното осигуряване е Кодексът за социално осигуряване. Според заложеното в него съдържание пенсионните възнаграждения в България се отпускат за трудова дейност. Превеждат е и пенсии, които не са свързани с трудовата дейност.


Пенсионните възнаграждения за трудова дейност са:

- за натрупани осигурителен стаж и възраст;


- за инвалидност вследствие на общо заболяване;


- за инвалидност вследствие на професионални заболявания и трудови инциденти;
- наследствени пенсионни възнаграждения.


Пенсионните възнаграждения, които не са свързани с трудова дейност са:

- за военноинвалидност;

- за гражданска инвалидност;

- социално пенсионно възнаграждение за старост;

- социално възнаграждение за инвалидност;

- пенсионно възнаграждение за определени особени заслуги;

- лично пенсионно възнаграждение.

След 01.01.2013 г. пенсионните възнаграждения за особени услуги спират да бъдат отпускани по разпоредбите на КСО, но превеждането на отпуснатите до тази дата не сe преустановявят. След 01.01.2015 г. социалните пенсионни възнаграждения за инвалидизация не се превеждат, ако лицата получават някакъв друг вид пенсионно възнаграждение. Социалните пенсионни възнаграждения за инвалидизация, които са били отпуснати с дата до 31.12.2014 г. и са превеждани към друг вид пенсии, продължават да бъдат получавани в утвърдения им към тази дата размер до изтичането на срока, за който са отпуснати.

Отпускането на пенсионното възнаграждение е вид пенсионно производство. То може да се определи като съвкупност от последователни правни действия, които са насочени към отпускането, изменението, преизчисляването, спирането, прекратяването, възобновяването и възстановяването на пенсионното възнаграждение.

Превеждането на пенсионното възнаграждение се осъществява по два начина. Първият е на адрес, посредством определена пощенска станция. Другият начин е по сметка чрез банков клон. При подаването на заявление за отпускането на пенсионно възнаграждение във формуляра следва да се попълни желанието на лицето как да получава своите пари, т.е. лицето трябва да е избрало някой начин за изплащане на пенсионното възнаграждение. Недопустимо е част от пенсионното възнаграждение да се превежда от пощенска станция, а друга - по сметка в банка.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноНовиниПсихологияСнимкиАнкетиИсторияЗдравни съветиСпортОрганизацииРецептиХранене при...БотаникаНормативни актовеСтатистически проучванияГеографияПроизводители