Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Отплата

Отплата

Отплата - изображение

Животът е неравно пътешествие. Всеки преминава през добри и лоши времена. Човек никога не знае кога животът се кани да му предаде нов урок. Такава житейска поука получава и М. А., която е на 63 години. На 30 тя остава вдовица с две невръстни деца. За да отгледа дъщерите си на М. А. й се налага да работи на няколко места, но за нейно нещастие при трудова злополука загубва дясната си ръка. Този инцидент в работата води до пълен обрат в нейния живот. Тя става пожизнен инвалид от втора група. Трудно се справя с ежедневните си задължения. Не успява да си намери работа, което става причина за липсата на финансови средства. Въпреки трудностите тя успява да отгледа и изучи двете си деца.

Голямата й дъщеря навършва 20 години и заминава за чужбина. Обажда се на майка си и сестра си по празниците, виждат се веднъж годишно. Малката дъщеря на М. А. се омъжва на 18г. и ражда момченце. Когато детето е на пет години тя се развежда със съпруга си. Младата жена преживява тежко раздялата и започва да злоупотребява с алкохол. Вследствие на това остава без работа, сменя многократно партньорите си. Неглижира грижите към сина си, прехвърляйки ги на майка си. Случаят стига до ДСП/ОЗД, които информират майката, че има висок риск детето й да бъде отнето и настанено в ДДЛРГ. Майката избира варианта, детето да бъде настанено до навършване на пълнолетие при М. А., за което тя се съгласила. Бабата се сблъсква с огромни затруднения при отглеждането на внука си, който има девиантно поведение.

Вследствие на всички тези преживявания М. А. се влошава здравословно и постъпва в болница. След проведени преглед и изследвания се установява, че има карцином на гърдата и трябва да се оперира. Жената е изключително травмирана от лошата новина. Преди да се подложи на операцията взема нелекото решение да прехвърли едното от двете си жилища, които има чрез дарение на дъщеря си. След операцията и всички процедури около нея – лъчетерапия и химиотерапия, М. А. изпада в тежка депресия. Налага се да бъде приета за лечение в психиатрична клиника. Състоянието й още повече се влошава, когато разбира, че дъщеря й не се интересува и не желае да полага грижи за нея.

По време на лечението й в клиниката М. А. често е посещавана от внука й. При всяко негово идване, персоналът на лечебното заведение става свидетел на това как той носи на баба си документи, които тя подписва, без да прочете. Когато го пита какви са тези листи, той й отговаря, че са от училище. Тя единствено трябва да ги подпише.

След като я изписват от болницата М. А. с болка разбира - документите, които е подписала са били за продажба на жилището, в което живее с внука й. Той го е продал, без тя да разбере и сега няма къде да се прибере. Оказва се, че той не е отговорен единствено за продажбата на жилището. Момчето е изтеглило и паричен заем. С него е купил лаптоп и други вещи, които след покупката изчезват. Когато М. А. иска да разговаря с внука си и да му потърси сметка за измамите, той й нанася физически побой. Жената търси помощ и съдействие от полицията. Настаняват я в кризисен център за жени, претърпели насилие. Служителите на центъра разговарят с дъщеря й, но тя категорично отказва да се грижи за майка си. С помощта на социалните служби тя е настанена в приют. Към настоящият момент жената все още живее там. Пенсията й е запорирана, за да се покрие сумата по кредита. Настаняването на внука й при нея е прекратено поради навършване на пълнолетие. Момчето не посещава учебните си занятия и е осъдено на пробация за кражба.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиЛеченияВидеоЗдравни съветиЗаведенияПсихологияЛюбопитноНовиниНормативни актовеИсторияЛичностиОрганизацииЛайфстайлСпортАнкетиАлт. медицинаСпециалисти