Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Осъвременяване на пенсии за 2015 година

Осъвременяване на пенсии за 2015 година

Осъвременяване на пенсии за 2015 година - изображение

Кодексът за социално осигуряване регламентира осъвременяването на пенсионните възнаграждения. Според член 100, ал. 1 от административния акт, пенсиите, отпуснати до 31.12 предишната година, следва да бъдат осъвременявани всяка година, считано от 1 юли. Изисква се наличието на взето решение от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, а осъвременяването се извършва с процентно число, равно на сбора от 50% от растежа на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Индексът, който се прилага за съставяне на Държавния бюджет и този на българското обществено осигуряване за определената календарна година се нарича (индекс на потребителските цени). Осъвременяването на пенсионните възнаграждения реално се прави върху реалния или запазения размер на възнаграждението към датата на осъвременяване, без превежданите добавки.

Когато лицето получава повече от едно пенсионно възнаграждение за трудова дейност, осъвременяването се прави за всяка от сумите поотделно.
Осъвременяване на наследствени пенсионни възнаграждения се извършва като се увеличи действителния или запазен размер на пенсията или пенсиите. След това сумата се определя чрез процентите по чл. 81, ал. 1 КСО. Това се отнася и за добавките от починал съпруг/съпруга. Осъвременява се пенсионното възнаграждение на починалия, а след това се изчислява размера на определената добавка.

Според чл. 9 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) за 2015 г. минималният размер на пенсионното възнаграждение за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО за 2015 година е:
- 01.01. до 30.07. 2015 г. е 154,50 лв.;
- 01.07 до 31.12. 2015 г. е 157,44 лв.

Още по темата:

3.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияКлинични пътекиАнкетиОрганизацииЗдравни съветиПсихологияНормативни актовеСтатистически проучванияСпортГеографияПроизводители