Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Осъвременяване на пенсиите за 2016 година

Осъвременяване на пенсиите за 2016 година

Осъвременяване на пенсиите за 2016 година  - изображение

В началото месец юли 2016 г., размерът на пенсионните възнаграждения за трудови дейности, превеждани до 31.12.2015 г. включително, нарастват с 2,6 %. Това решение е взето от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Минималните суми на пенсионните възнаграждения, превеждани за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, са в рамките на 161,38 лв. Тази сума определена и приета със Закона за бюджета на ДОО. Максималните размери на пенсиите се запазват и остават 910 лв. (това са 35% от размера на максималния осигурителен доход, който за 2016 г. е 2600 лв.).

Въведен е и нов размер на социалното пенсионно възнаграждение за старост. То е в рамките на 118,14 лв. за всеки месец, считан от 01.07. 2016 г. Спрямо споменатия по-горе размер се определят и новите размери на всички пенсионни възнаграждения, които не са обвързани с трудови дейности.

Осъвременените суми, предвидени за пенсионните възнаграждения следва да се получават от българите с редовно плащане,полагаемо за месец юли (то ще стартира на 7-ми юли и ще приключи на 20-ти юли). Превеждането на парите за пенсии чрез пощенските станции ще се извършва посредством специално създаден за целта график, обявен предварително във всяка пощенска станция. Преводът на парите за пенсионните възнаграждения за месец юли ще се превеждат по сметките на пенсионерите на 7-ми юли 2016 г.

Обновените суми за пенсионните възнаграждения не следва да бъдат изпращани чрез разпореждания до лицата. Те имат възможност да получат информация от електронната „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на института. Другият начин да се извърши това е пенсионерите да заявят, че желаят да получават екземпляр от разпореждането в съответното териториално подразделение на НОИ.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниАнкетиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиСтатистически проучванияНормативни актовеИсторияСпортГеографияПроизводители