Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Осъвременяване на пенсиите

Осъвременяване на пенсиите

Осъвременяване на пенсиите - изображение

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт взима решение, че от 01.06.2014 г. пенсиите, които са били преведени до 31.12.2013 година следва да се осъвременят с 2,7 %.
Това решение фигурира в Чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Според него пенсионните възнаграждения, преведени до 31.12 на предходната година се осъвременяват всяка година от 01.07 с решение на Надзорния съвет на НОИ. Осъвременяването се извършва с процентно число, равно на сбора от 50% от растежа на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.
През 2013 хармонизираният индекс на потребителските цени, които е отчетен от българската осигурителна институция е равен на 0,4 %. Осигурителният доход е нараснал с 5%.
В съгласие със съдържанието в Чл. 10, Ал. 8 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж за новите стойности на пенсионните възнаграждения не следва да се изготвят разпореждания за осъвременяване на желаещите. Желаещите да получат такова ксерокопие от своето разпореждане, могат да го изискат чрез упълномощено лице или лична в съответно териториално подразделение на НОИ след 01.07.2014.
Срокът за обжалване на административния акт се определя според датата на неговото подаване.

Националният осигурителен институт утвърждава и проект на Постановление на Министерския съвет, касаещ определянето на нов размер на социалното пенсионно възнаграждение за старост, което от 01.07.2014 година ще се увеличи от 110 до 113 лева.

Още по темата:

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиАнкетиНовиниОрганизацииИсторияЗдравни съветиСпортРецептиХранене при...БотаникаСтатистически проучванияНормативни актове