Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Особености на различните видове обезщетения

Особености на различните видове обезщетения

Особености на различните видове обезщетения - изображение

За да се отпуснат и изплатят различните видове краткосрочни обезщетения и помощи от националното обществено осигуряване се спазват определени условия, заложени нормативно в глава четвърта и глава четвърта "а" на Кодекса за социално осигуряване, както и в съответните подзаконови нормативни актове по прилагането на кодекса.

Краткосрочните финансови компенсации могат да обезщетят за известно време загубата на доходи от упражняването на дейност при настъпването на рисковете "Временна неработоспособност", "Временна намалена работоспособност", "Майчинство" и "Безработица". Те следва да се преведат на лицата от Националния осигурителен институт по декларирани лично от тях банкови сметки.

Правомощието за получаването от лицата на такъв тип компенсации се обуславя от степента на участие в задължителното обществено осигуряване за периодите, предхождащи настъпването на определен риск.

Необходимите документи за определянето на правомощието за получаване и размерите на краткосрочните финансови компенсации и помощите от държавното обществено осигуряване следва да бъдат подавани в компетентните териториални подразделения на Националния осигурителен институт.

От държавните фондове на националното обществено осигуряване се превеждат:

Финансовите компенсации при временна нетрудоспособност;

Финансовите компенсации при трудоустрояване;

Финансовите компенсации за майчинство;

Финансовите компенсации за безработица по Кодекса за социално осигуряване;

Финансовите компенсации за безработица по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

Финансовите компенсации от ДОО.

Националният осигурителен институт упражнява и дейностите си, свързани с отпускането и превеждането на гарантираните вземания, в съгласие със Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Контролът, посветен на зачитането и спазването на съдържанието на нормативните актове по държавното обществено осигуряване и по отпускането и изплащането на гарантираните вземания, се гарантира от контролните органи на Националния осигурителен институт.

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСтатистически проучванияНормативни актовеСпортИстория